Sunday, May 8, 2016

Jangan Baca Buku-Buku Faisal Tehrani

Sepanjangan Pesta Buku (Antarabangsa?) (Kuala Lumpur?) di MAEPS, sempatlah juga saya menjenguk ke sana mencari beberapa judul buku yang banyaknya, harga mereka menjadi sedikit murah berbanding hari-hari biasa.

Untuk mereka yang memang kaki membaca, dan tidak berduit sangat, pesta buku ini kiranya macam syurgalah untuk mereka (ini parabola, kerana pesta buku tahun ini tidak macam pesta buku pun sebenarnya).

Kita lupakan hal itu seketika. Kali ini, kita nak berbincang perihal buku-buku Faisal Tehrani.

Ketika berjalan mencari reruai buku pilihan, saya terserempak dengan dua orang kawan lama. Mereka juga ke PBAKL mencari buku, katanya. Mungkin melihat saya membawa plastik yang berisi kotak buku DuBook, salah seorangnya terus menegur saya,

“Beli buku-buku DuBook ke? Buku apa?”

“Oh, aku beli banyaknya buku-buku Faisal Tehrani. Tak pernah baca lagi buku-buku dia.”

Kawan saya tersenyum, “DuBook siap bagi kotak eh?”

“Ha’ah, mungkin beli banyak kot,” jawab saya, berseloroh.

“Hati-hati sikit baca buku Faisal Tehrani,” kawan saya memberitahu. Kenapa? Saya bertanya dalam hati, tapi tak sempat bertanya lagi, kawannya mencelah, “Fikrah dia tu bahaya sikit. Kalau boleh jangan baca buku-buku dia.”

Saya cuma tersenyum. Bila dengar dia cakap sebegitu, teringin juga nak tanya, dia sudah baca dan telaah semuakah karya-karya Faisal Tehrani, sehinggakan boleh sampai ke tahap kesimpulan sebegitu rupa.

Tetapi, memandangkan masa pun suntuk (maklumlah, ponteng kerja-kerja makmal sekejap), terpaksalah saya menahan diri dari bertanyakan dia soalan tadi, memendekkan perbualan dan meminta diri untuk meneruskan pencarian buku-buku yang masih belum ketemuan lagi.

Tetapi, nampaknya kenyataan dan nasihat yang mereka berdua berikan pada saya, sehingga ke hari ini, masih jelas terngiang di telinga. Tak disangka, rupa-rupanya sampai begitu penakut dan paranoid masyarakat kita pada buku-buku Faisal Tehrani.

Baiklah, paling tidak, kita ada dua situasi di sini.

Pertama, mereka memang membaca kesemua karya-karya Faisal Tehrani dan akhirnya, dengan segala ketinggian ilmunya itu, mereka mampu sampai kepada kesimpulan seperti tadi, bahawa buku-buku Faisal Tehrani memang boleh sampai ke tahap merancu akidah.

Tetapi, saya fikir, jika mereka punya ilmu yang tinggi, mereka tidak akan sampai kepada kesimpulan secara mudah dan bersifat lepas tangan sebegitu rupa. Cara mereka menegur saya membeli buku-buku Faisal Tehrani, tidak memungkinkan mereka berada dalam situasi pertama.

Situasi dua pula, jika mereka hanya mendengar khabar dari orang lain tentang buku-buku Faisal Tehrani, atau menelan bulat-bulat tuduhan yang sama dari pensyarah-pensyarah di universiti, atau fotokopi sepenuhnya dakwaan ustaz-ustaz segera — saya sangatlah bersimpati dengan mereka.

Kenapa saya tekankan perihal perlunya membaca dulu buku-buku Faisal Tehrani sebelum layak mengajukan sebarang kesimpulan?

Konsepnya mudah, katakan anda seorang pelajar Sarjana Sains yang sedang menjalankan sesuatu kajian dalam bidang tenaga suria. Adakah kajian anda akan diperakui absah jikalau anda gagal mengemukakan kajian kepustakaan untuk skop kajian anda?

Tentu saja tidak. Apa pentingnya kajian kepustakaan dalam menyampaikan kita kepada kesimpulan-kesimpulan kajian kita kelak?

Dengan kajian kepustakaan itulah, maka kita akan sedar, dalam skop kajian kita itu, di mana lompong kajian-kajian terdahulu, di mana kesalahan metode yang diguna pakai, di mana sudut kajian yang perlu ditekankan dan diperbaiki lagi.

Dan juga, dengan kajian kepustakaan itulah, akan mengupayakan kita untuk melakukan proses semak silang dengan data yang kita peroleh dan di buat perbandingan secara langsung.

Kajian kepustakaan itu, membawa makna wajibnya setiap seorang pelajar sarjana melakukan proses pembacaan dan penaakulan pada kajian-kajian terdahulu — dan dengan perbandingan itulah, maka hasil data yang diperoleh dari kajian kita boleh diabsahkan.

Bayangkan, jika proses membaca kajian-kajian terdahulu tidak diwajibkan (atau dihapuskan) dalam proses kajian saintifik, tentu saja segala data yang diperoleh itu hanyalah bersifat syok sendiri. Kedengaran bunyinya pun, sudah tidak mungkin.

Jadi, berbalik kepada kisah rakan saya menasihati agar tidak membaca buku-buku Faisal Tehrani, perkara pertama yang terdetak dalam hati adalah, bertanyakan sama ada mereka sudah membaca kesemua karya-karya Faisal Tehrani atau belum.

Jika mereka berdua jatuh dalam kategori situasi kedua, salam takziahlah buat mereka. Mengapa?

Saya kepelikan, kerana kedua-dua rakan saya itu adalah pelajar Sarjana di UKM. Jadi munasabahlah pada akal saya, untuk mengaitkan perbualan itu dengan konsep pelajar sarjana melakukan kajian di universiti.

Jika seorang pelajar Sarjana — yang siang dan malam mereka bergelumang dengan dunia kajian saintifik — pun berfikir dalam kerangka sebegitu rendah, apa yang boleh diharapkan dari sekalian masyarakat yang rata-ratanya masih beriman dengan trend bandwagon?

Nak berbicara soal masyarakat kritis? Atau sarjana yang kritikal? Atau negara yang maju dan terhadapan?

Dengan buku-buku Faisal Tehrani pun kita sudah terkencing dalam seluar, tak perlu bercita-cita tinggi sangatlah kita semua ini. Boleh?

No comments:

Post a Comment