Sunday, March 27, 2016

Senjata Makan Tuan

Mungkin, saat ini Tengku Mahkota Johor berharap boleh menarik semula tulisan melankoliknya mengenai krisis perlembagaan 1992 — pindaan penghapusan klausa yang memberi imuniti kepada raja-raja Melayu dari didakwa di mahkamah atas kesalahan yang dilakukan.

Terdapat DUA perkara kita boleh perkatakan, pertama, dari sudut baiknya, saya sangat yakin bahawa niat TMJ adalah tidak sesekali mengungkit atas dasar dendam, tetapi beliau bercakap atas kapasitinya sebagai pewaris takhta Johor yang mempunyai visi jelas, tentang bagaimana sepatutnya hubungan kerajaan dan Istana.

Kita wajib akur bahawa, institusi Istana adalah kritikal dalam sistem bernegara di Malaysia. Istana adalah simbol perpaduan, kita tidak pernah nafi akan hal itu. kita sangat-sangat menghormati klausa yang tertulis dalam perlembagaan itu.

Bagusnya, apabila TMJ mengungkit kisah lama, ianya telah mengajak generasi muda Malaysia yang lahir tahun 1985 ke bawah menyelidiki krisis dengan penuh minat.

Secara tidak langsungnya, TM telah membantu sebahagian generasi muda Malaysia memahami krisis 1992 dengan lebih baik dan penuh kesedaran.

Perkara ini adalah positif. Apabila mereka membaca semula Penyata Rasmi Parlimen bertarikh 19 Januari 1993 (dan saya mencadangkan TMJ untuk turut membaca penyata tersebut), tentu mereka akan tahu kisah sebenar dan tragedi yang melatari krisis tersebut dengan lebih jelas.

Sudah tentulah, natijahnya, mereka akan sedar bahawa pindaan itu wajar, dan sepatutnya TMJ serta lain-lain keanggotaan Istana menginsafi bahawa , pindaan itu merakyat, demokratik, mencerminkan ketelusan dan keadilan dan paling penting, meletakkan yang bersalah, pada tempat yang sepatutnya.

Hal yang lainnya, imbauan TMJ secara tidak sengajanya telah membuka kembali luka yang sudah berparut, atau kata lainnya, seakan menabur garam pada luka yang berdarah.

Dengan skala begini reaksi khalayak pada melankolik TMJ mengenai krisis itu, beliau sewajarnya berhati-hati dalam kenyataannya berhubung institusi Istana dan perlembagaan pad masa-masa akan datang.

Istana wajar bermuhasabah tentang hakikat ini: bahawa rakyat makin meluat dengan institusi Istana apabila saban hari, Istana tidak ubah seperti tunggul kayu yang tidak memberi apa-apa manfaat kepada rakyat, atau biawak hidup yang terpaksa ditanggung bebannya pada bahu rakyat.

Mengapa mereka meluat?

Kerana Istana memilih untuk diam membisu, tidak bersuara, apatah lagi untuk menunjukan sikap, bagi membela rakyat saat krisis sebegini. Kita semua tahu, paling jelas, dalam pada segala ribut belantara 1MDB dan derma RM2.6 bilion, sudah terperuk ke celah mana suara Istana?

Meninjau dari sudut ini, pada hemat saya, TMJ telah tersilap langkah. Mungkin beliau ada hak untuk merasa begitu, sebagaimana yang beliau tuliskan, tetapi sesekali beliau tidak boleh menafikan sebahagian besar rakyat merasa yang sebaliknya terhadap institusi Istana.

Tidak hairanlah, kita boleh melihat sendiri, begitu ramai khalayak yang berterima kasih terhadap Tun Mahathir pada pindaan tersebut.

Dan, TMJ selaku pewaris takhta, wajib menginsafi hakikat ini. Mereka yang tertindas, mereka yang dizalimi, mereka yang hilang nyawa akibat dizalimi oleh manusia yang punya sedikit kuasa, TENTU SEKALI mereka tidak akan mudah melupakan rasa sakit luka berdarah itu.

Melawat kembali luka tersebut, dengan tulisan yang bersifat tidak apologetik — dan membawa nuansa semacam tidak bersalah langsung atau tiada rasa untuk memikul tanggungjawab terhadap apa yang telah berlaku, pada saya itu hanya akan mengundang amarah, bukan rasa hormat.