Wednesday, March 23, 2016

“I'm not a crook,”

Pada 17 November 1973, Richard Nixon ketika menjawab soalan dalam sebuah sidang media berkaitan skandal Watergate, dia dengan tenang menjawab, “People have got to know whether or not their President is a crook. Well, I'm not a crook. I've earned everything I've got.

Pada 21 Mac 2016, Najib Razak pula memberitahu media perihal skandal 1MDB, “I haven’t changed my principles as a prime minister. I’ll never steal public property. Don’t think I’m a crook. Don’t believe that I’ve stolen public property. I’m the people’s prime minister.

Bijak pandai sudah berkali-kali mengingatkan kita semua, bahawasanya, sejarah itu akan berulang kembali sesaat kita melupakannya.

Nixon pada akhirnya, terpaksa juga bersara awal dari Oval Office setelah desakan massa semakin menggila pada pentadbirannya akibat dari skandal tersebut – ketirisan moral dan penyalahgunaan kuasa.

Nixon memecat pengerusi suruhanjaya khas yang ditubuhkan bagi menyiasat skandal tersebut secara bebas. Di Malaysia pula, Najib Razak 'memanipulasikan' sebahagian besar ahli Public Accounts Committee (PAC) yang ditubuhkan bagi menyiasat skandal 1MDB.

Untuk diceritakan satu-persatu mengenai susur galur skandal 1MDB, rasanya tiada keperluan kerana begitu banyak sumber lain di luar sana yang boleh kita rujuki untuk mendapat tahu kisah-kisah hitam yang melingkari skandal ini.

Mudahnya, bunyi kecapinya sama. Paluan gendangnya hampir serupa. Permainannya tidak jauh berbeza antara Nixon dan Najib Razak. Benarlah, sejarah akan berulang kembali.

Jika tidak hari ini, dan kalaupun tidak juga esok atau lusa, nasib Najib Razak akan menjadi serupa seperti Nixon jua suatu hari nanti. Percayalah, the truth will prevail.

No comments:

Post a Comment