Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Tentang Perancis dan Revolusi 1792

Saya tersenyum kelat, bersendirian, bila membaca tentang Revolusi Perancis 1792 yang tersiar dalam HistoryToday. Artikel itu ditulis oleh seorang profesor sejarah bersempena memperingati 222 tahun tamatnya Monarki Perancis dan tanggal 21 Januari 1793, bercerainya kepala Louis XVI dari badan di tengah khalayak di Place de la Révolution.

Saya tersenyum kelat kerana saya pernah berjalan kaki menyelusur lorong-lorong di dataran bersejarah itu dan melilau tanpa tujuan di sana, tanpa sedikit pun pada ketika itu fakulti akal berusaha berfikir sejenak mengenai sejarah tersebut – tidak terlintas langsung dalam benak akan perkataan revolusi.

Hanya kerana, saya tidak membaca. Saya ke Paris tanpa sedikit pun saya membaca sejarah mereka dan berkenalan dengan helaian-helaian pengalaman yang telah mereka lalui sepanjang membentuk sebuah republik di zaman moden bernama Perancis setelah revolusi tersebut.

Saya tersenyum kelat, kerana saya kini menyedari betapa itulah ruginya bila kita tidak membaca. M…

Rotan

Saya juga nak menyibuk dalam polemik ini – rotan. Saya bukan seorang guru, apatah lagi seorang bapa dan mustahillah untuk saya punya anak sekarang. Saya masih bujang, tinggal sebatang kara. Apa yang saya miliki cuma mata untuk melihat, telinga untuk mendengar dan akal untuk berfikir.

Isu rotan ini menarik, kerana saya nampak ianya menjadi paradoks yang majnun. Masyarakat kita melenting kuat memarahi kerajaan kerana penggubalan akta begini rupa. Kata mereka, tanpa rotan nanti anak-anak mereka tidak lagi menjadi manusia.

Paradoksnya, apabila masyarakat mengukur tahap berjaya ataupun tidak pendidikan anak-anak sehingga mereka menjadi manusia pada sebatang rotan. Seumpama keberadaan rotan itu menjadi penentu kejayaan pendidikan manusia.

Paradoksnya lagi, mereka merasakan jika tiada rotan, anak-anak akan bertukar menjadi dajjal, kuat melawan dan besar kepala. Anak-anak akan makin punah, tiada disiplin. Lagi kelakar, untuk disiplinkan anak-anak kita terpaksa bergantung pada sebatang rotan.

Coretan Sisi Lewat Kemangkatan Raja Abdullah

Kemangkatan Raja Abdullah, ketua monarki Arab Saudi mendatangkan pelbagai reaksi. Pada dunia kini, yang sedang berdepan dengan kejatuhan harga minyak mentah lebih dari 40% yang hampir menyamai rekod kejatuhan era krisis kewangan dunia 2008, berita kemangkatan ini mempunyai pesanan-pesanannya yang tersendiri.

Sebagai permulaan, saya ingin membuat penafian. Tentulah tulisan ini bersifat terpencil, renungan-renungan di sini tidak lebih dari sekadar coretan sisi peribadi lewat peristiwa kemangkatan Raja Abdullah. Ianya bermula dari soalan-soalan seperti; mengapa harga minyak mentah dunia jatuh dan apakah kesannya kelak.

Pandangan yang diutarakan, tentulah tiada justifikasi mana-mana kajian akademik atau didatangi dengan data empirikal, sekadar pautan-pautan pada bahan bacaan tertentu yang membantu saya memahami konteks isu ini.

Saya berminat dengan peristiwa ini kerana, Raja Abdullah mangkat pada saat dunia berdepan dengan krisis kejatuhan harga minyak mentah yang mendadak, sehingga sese…

Malaysia Best Blog 2015

For almost 4 years, this blog never participates in any online contests, be it SEO contest or giveaways.

The chief reason is I don’t really interested and having fun on joining this kind of competition, plus my self-blindness on its significance towards the advancement of the blog in the search engine results page (SERP).

It might because my intention is more on writing freely without putting much thought into SEO stuff. It is the reason; eventually, I moved back from self-hosting Wordpress to Blogger. For the latter, I got no regret.

However, I realise this way of blogging doesn't have the impact as much as I hope for. Yes, I do write consistently in some news portal; however, it's never been had any direct affiliation with this blog.

By saying that, I keen to look upon the new way of increasing the effectiveness of my blog to spread the whole message I tried to convey, as part it would be functioning well to provide another perspective to the readers on certain issues arose …

“Kita tidak berada dalam krisis,” katanya Najib Razak

Kenyataan di atas bunyinya cukup muluk. Kedengaran ronanya segar bugar. Alangkah, bertuahnya Malaysia kerana kita tidak berada dalam krisis.

Beruntungnya rakyat Malaysia, walaupun Perdana Menteri kita sibuk bercuti kala darurat banjir melanda, negara kita masih belum berada dalam krisis.

Ucapan itu mahu memberitahu kita, bahawa harga minyak dunia sudah jatuh maknanya pendapatan kerajaan akan juga berkurangan. Hal ini akan memberi kesan pada banyak strategi kerajaan, sementelah mengambil kira faktor ekonomi semasa yang telah berubah secara signifikan.

Ucapan itu juga mahu memberitahu kita, bahawa rakyat perlulah mengakui hakikat ini sesungguhnya keadaan Malaysia sekarang yang dikatakan berada dalam krisis yang teruk oleh puak pembangkang sebenarnya adalah begitu jauh dari kawalan pihak kerajaan sendiri.

Ucapan itu juga mahu memberitahu kita, bahawa dengan justifikasi di atas, secara tersiratnya rakyat perlulah pasrah jika kerajaan mengambil langkah untuk berkompromi terhadap kebajikan…

Takdir Bukit Gondol di Presint 14

Kawasan kejiranan Presint 14 antara yang serba lengkap di Putrajaya. Ada sekolah, termasuklah sebuah sekolah bertaraf antarabangsa, deretan kedai makan, pasar raya, juga klinik-klinik kesihatan, juga akan datang bakal menjadi pusat tumpuan para diplomat asing, dan adanya surau-surau yang aktif.

Tidak lupa, di Presint 14 juga ada taman-taman rekreasi yang cantik dan serba lengkap. Mungkin deskripsi ini termasuk dalam kawasan kejiranan Presint 15 dan Presint Diplomatik, namun pokok pangkalnya semua ini berjiran sebelah menyebelah dan saling melengkapi.

Putrajaya, seperti umum mengetahui, pembangunannya rancak sekali. Pembinaan deretan rumah-rumah variasi jenis giat berjalan, sedang pada masa yang sama juga semua sedar harga penyenaraian hartanah di sini begitu membuntang mata.

Kita tinggalkan isu harga hartanah di Putrajaya yang tidak masuk akal, kerana saya ada sesuatu yang mahu dibincangkan. Ianya tentang bukit gondol di belakang kawasan kejiranan Presint 14. Sebenarnya, hal ini juga…

Dilema Strok di Usia Muda

Hari-hari akhir di Putrajaya, saya banyak meluangkan masa bersembang dengan beberapa orang tua dalam kalangan kariah Surau As-Syakirin ini. Bila diperhatikan, perbualan kami banyak menyorot sisi kehidupan mereka selaku penjawat awam.

Ya, rata-rata mereka berkhidmat dalam sektor kerajaan malah ada antara mereka berpangkat jawatan utama dalam hierarki kerajaan. Jadi tidaklah hairan pola perbincangan kami sering terarah dalam nuansa begitu.

Semalam, kami pulang dari majlis jamuan kecil-kecilan sempena Maulidur rasul yang dianjuri oleh salah seorang kariah surau. Dan kebetulan, si tuan rumah itu baru sahaja pulih dari serangan angin ahmar atau popularnya strok sehingga mengakibatkan beliau terpaksa berkerusi roda.

Tapi, beliau nampak bersemangat. Masih kuat melayan tetamu dan meraikan majlis sebegitu. Biarpun dalam keadaan keterbatasan yang tidak memungkinkan beliau banyak bercakap dan bergerak, inisiatifnya mengadakan majlis sebegitu amat jarang dilihat pada sosok-sosok yang sepangkat de…

Labu-Labi Charlie Hebdo

Pertama, perlu sangat difahami bahawa sesuatu tindakan akan wujudnya tindak balas. Jika anda tidak sedar akan ilmu sepenting ini, maka sangatlah malang sekali. Tindak balas itu tidak mengenal hitam atau putih, baik atau jahat, malaikat ataupun syaitan.

Kedua, Charlie Hebdo ini tiada ilmu di atas. Jadi mereka boleh menjustifikasikan perbuatan arkaik mereka atas nama kebebasan bersuara (freedom of expression) tanpa perlu memikirkan apa-apa kesannya pada orang sekitar.

Ketiga, perlu juga difahami, menyerang dan membunuh atas nama Muhammad SAW dan Islam juga sangatlah haram. Perbuatan ini biadab, tidak bertamadun, wajib di songsang. Perbuatan begini, jika benarlah si pelakunya adalah Muslim seperti yang digembar-gemburkan, mereka adalah ekstremis.

Mereka bukan mewakili suara orang Islam pun.

Keempat, Charlie Hebdo ini pandai mengguna pakai mitos kebebasan bersuara untuk menghalalkan tujuan mereka, biarpun matlamatnya nyata begitu salah. Dan lagi bangsat adalah apabila sekelompok binatang …

Lagi Perihal Banjir dan Pembalakan di Kelantan

Sebenar-benarnya kita tiadalah hak sangat untuk mengomel perihal banjir dan pembalakan di Kelantan, secara melebih-lebih. Ada dua tiga sebab mengapa kita tiada hak.

Pertama, saya sendiri, bukanlah pengundi di Kelantan. Saya cuma orang yang memerhati gelagat pemerintah di sana. Saya boleh mengkritik, tapi setakat itu sahajalah saya mampu pun.

Kedua, nak marahkan soal pembalakan di Kelantan secara spesifik, akan berlakunya ‘double-standard’ di sana kerana pada masa yang sama, kadar pembalakan hutan secara besar-besaran turut berlaku di Sarawak dan beberapa negeri-negeri lainnya.

Ketiga, kalau mengkritik pembalakan itu nak dijadikan gambaran bahawa kita ini pencinta alam sekitar, tidaklah juga wajar. Kerana seharian kehidupan kita, hanya berapa peratus sangatlah dari semua kita ini prihatin terhadap isu alam sekitar – pada hakikat sebenar-benarnya.

Keempat (maaf, sudah terlebih), isu banjir dan pembalakan ini diskusinya sudah menjadi bandwagon. Tidak kiralah di Facebook, atau Whatsapp, a…

Tahun Baru, Banjir dan Hudud

Semalam, sebelum Isya’ berbual dengan seorang pak cik di surau. Kami berbual tentang banjir, dia bertanyakan khabar kampung saya di Terengganu. Kali ini, tahun kedua berturut-turut rumah kami tenggelam dek banjir, walaupun tidaklah seteruk tahun lepas tetapi kesannya, tetap sama.

Si pak cik itu membawa perbualan kepada satu topik: hudud.

Katanya, “PAS Kelantan nak jalankan hudud tahun ini, kan? Nak jalankan hukum ALLAH,”

Saya kepelikan juga pada mulanya, apa kaitan yang pak cik ini cuba sampaikan. “Oh kenapa ya dengan hudud dan banjir ni?”

“Ah tak, baguslah mereka nak laksanakan hudud tahun depan.”

Otak saya berputar mencari sambungan-sambungan logik.

Secara spontan saya membalas, “Memang bagus Kelantan nak buat hudud. Tangan pertama yang mereka kena cantas adalah tangan orang yang turunkan tandatangan luluskan pembalakan hutan di Lojing tu,”

Pak cik itu tersedak ketawa mendengar respons saya. Kami terus berbual, kali ini memberati soal pembalakan, banjir dan hutan yang semakin licin…