Tuesday, November 17, 2015

Hakikatnya, Dunia Tidak Seteruk Yang Kita Sangka

Dalam sehari dua ini, saya membaca pelbagai jenis respons dan tulisan dari pelbagai jenis orang. Saya menyelongkar tulisan-tulisan bermula dari mereka yang berjawatan profesor di universiti sehinggalah ke ibu-ibu di rumah, semuanya menggamit pada satu garis, iaitu perihal cinta dan kasih sayang.

Saya merasa agak bertuah, di kala tragedi begini, saya punya dua orang rakan baik yang menetap di Paris. Dari lidah mereka sendiri, saya mendengar khabar primer perihal di sana. Ringkasnya, mereka di sana tenang sahaja. Ya, ketakutan itu biasa, tetapi tiadalah merencam seumpama diberitakan dalam mana-mana portal media.

Saya juga bertuah, kerana hasil dari pengembaraan ke beberapa buah negara sebelum ini, memberi peluang untuk saya mendapat rakan dari pelbagai negara, dari pelbagai anutan kepercayaan. Dari mereka, ya, hampir kesemua dari mereka bereaksi tentang Paris, dapat saya tahu bahawa mereka tidak seperti apa yang media gambarkan.

Begitu juga banyak tulisan-tulisan lain di portal laman sesawang, masing-masing kedengaran rasional, berasas, tidak terpengaruh dengan manipulasi dan mainan media. Kelihatannya, manusia ramai masih boleh berfikir dan kritikal terhadap apa yang berlaku di Paris, biar pun ketakutan jelas masih mencengkam.

Masing-masing menekankan soal peri pentingnya cinta, kasih sayang dan rasa manusiawi mengatasi segala bentuk hegemoni propaganda media, ketakutan yang direka-reka, keganasan dan doktrin peperangan dan kebencian terhadap satu-satu bentuk kepercayaan dan agama. Kala melihat keadaan begini, hanya syukur yang mampu terungkap dari bibir.

Kadang kala kita menyangka sekalian dunia akan datang menghempap belakang kita tanpa belas kasihan lagi, menyadur segala kejahatan dan kehitaman pada agama tertentu atau warna kulit tertentu, menjadikan persepsi sebagai hujah terutama mengatasi logik, rasional dan fakta. Sedang kita lupa, pelangi hanya akan muncul setelah hilangnya guruh di langit.

Hakikatnya, dunia tidak begitu. Betul, bahawa di dunia ini wujud segelintir manusia yang berhati syaitan, tetapi tidaklah itu terikat secara wajib pada mana-mana agama dan warna kulit. Dan mereka pula, bukanlah majoriti pun. Dan, memang tidak dinafikan juga, kita sering dilagakan oleh mereka atas nama agama dan warna kulit.

Kerana, perlu diakui, kita serba lemah dan tidak semua perkara boleh kita fahami secara jelas. Dalam isu ini, ada pihak yang akan cuba mengambil kesempatan untuk memanipulasikan perasaan dan sentimen. Tidak sedikit yang terjatuh dalam perangkap mereka, tetapi, bukan semuanya akan terperangkap dalam mainan begitu.

Seperti rakan-rakan saya tadi, dan banyak tulisan-tulisan komentar yang saya baca, semuanya boleh dikatakan amat jauh lari dari sangkaan awal tadi. Mereka tidak naif, mereka sedar seinsafnya hakikat permainan politik dunia. Mereka jauh lebih matang. Kadang kala, kita pula yang mempunyai sentimen tertentu pada mereka.

Tragedi di Paris, seumpama pelangi yang menyatukan kita semua di bawah lembayung kesedaran bahawa, ancaman dan idea ISIS bukan tidak terkalah. Cinta dan kasih sayang, rasa kemanusiaan dan empati, mengatasi rasa amarah, ketakutan, sentimen agama, fobia, dan propaganda pihak berkepentingan.

Hakikatnya, dunia ini indah. Cuma tinggal kita, untuk merangkulnya dan menghargainya selagi ia masih bersisa. Kerana, hanya dengan rasa sedar inilah, ia akan membibit sinar harapan pada sekalian manusia, bahawa dunia yang aman dan penuh cinta itu tiadalah mustahil.

Selagi harapan berkedip sinarnya, pasti cahaya nan terang menunggu kita di hujung lorong sana. Dalam fasa begini, teringin untuk mengulang ungkapan Dumbledore kepada Harry Potter,

“You are protected, in short, by your ability to love!”