Tuesday, October 6, 2015

Menjunjung Keluhuran Perlembagaan

Dalam Bahagian 1 Artikel 4(1) Perlembagaan Persekutuan Malaysia, telah tertulis begini secara jelas, “Perlembagaan ini ialah undang-undang utama Persekutuan dan apa-apa undang-undang yang diluluskan selepas Hari Merdeka yang tidak selaras dengan Perlembagaan ini adalah tidak sah setakat ketidakselarasan itu.”

Inilah yang menjadi petanda untuk kita memahami tentang apa yang dimaksudkan bahawa perlembagaan ini adalah suatu klausa yang luhur dan supreme mengatasi segala lingkup dan cakup undang-undang lainnya yang pernah wujud atau akan diwujudkan di mana-mana sahaja dalam wilayah Persekutuan Malaysia.

Demi keluhuran perlembagaanlah, Prof Azmi Sharom akan mendepani barisan juri yang akan menghakimi beliau di bawah tuduhan Akta Hasutan kerana mengeluarkan kenyataan ini, “You don’t want a repeat of that, where a secret meeting took place... I think what happened in Perak was legally wrong. The best thing to do is do it as legally and transparently as possible.

Pada Azmi Sharom, sebelum Perlembagaan Persekutuan mampu menjaga hak rakyat, beliau terlebih dahulu perlu berjuang melindungi keluhuran Perlembagaan itu sendiri. Beliau mengambil keputusan untuk melawan semula, demi membuktikan bahawa Akta Hasutan1948 itu benar bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak sah sama sekali.

Moga kebenaran berpihak kepada Prof Azmi Sharom, kerana kemenangan beliau tidak menjadi kemenangan peribadinya sahaja, bahkan menjadi kemenangan buat seluruh pencinta keadilan di bumi bertuah ini. Kemenangan ini juga, akan menggugurkan kesemua tuduhan yang telah dibuat di bawah Akta Hasutan sebelum-sebelum ini.

Semenjak sekolah rendah lagi, kita dipaksa mengingati dan mengulang Rukun Negara, termasuklah yang terakhir perihal Keluhuran Perlembagaan. Untuk memaksudkan apa yang diucapkan saban minggu itu, hari ini Azmi Sharom akan berdiri di kandang pesalah mencabar keabsahan Akta Hasutan 1948.

KEMASKINI: Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan bahawa Akta Hasutan 1948 adalah sah di bawah Perlembagaan Persekutuan.(Malaysiakini, 6 Oktober 2015)