Monday, September 14, 2015

Parti Ahli Neraka (PAN)

Arakian tersebutlah nan hujung benua di Wilayah Timurjaya perihal orang kebanyakan yang mula gundah gulana, tidak senang duduk. Minum air bercangkung – terkencing. Makan bersimpuh – terberak. Apa saja yang dibuat, serba tidak kena. Makanya, bertanyalah sang penghulu wilayah Timurjaya, akan mengapa terjadinya sedemikian rupa pada hamba rakyat semua.

Maka, bangkitlah seorang tua yang terlilit serban tebal di kepalanya sambil matanya terkenyit-kenyit, semacam ada lalat sedang menghurung mukanya. Orang tua itu bangkit berdiri, sambil menyedut nafas dalam-dalam kemudiannya berkata, “ Tidakkah tuan penghulu mendengar khabar perihal orang serba terbuka di Wilayah Baratjaya mahu menubuhkan Parti Ahli Neraka (PAN)?”

“Apa? Khabar buruk apa yang kamu cuba sampaikan ini wahai si tua berserban?” bentak sang penghulu tadi yang kekagetan mendengar perkhabaran itu, sambil menyambung, “mereka di Baratjaya itu bermimpikah mahu bersaing dengan Parti Ahli Syurga (PAS)!” Nafas sang penghulu tadi tidak menentu jadinya. Terhuyung-hayang orang tua itu.

“Mereka tidak tahukah yang parti kita ini mendapat mandat terus dari Syurga? Apa mereka itu semua bermimpi di siang bolong?” bentak lagi sang penghulu tadi. Marahnya tiada bertepi. “Hamba rakyat semua wajib tahu, yang mereka itu tidak ubah seumpama anjing menyalak pada babi di atas bukit!” Bukan kepalang lagi marahnya dia.

Hamba rakyat terbawah terpinga terkelu, melihatkan sang penghulu mereka begitu memberongsang meradang. Kelu mereka bertukar menjadi gila. Mereka turut sama naik seh. Mengia akan benarnya kata-kata sang penghulu tadi. Memang benar, pada mereka semua orang serba terbuka di Wilayah Baratjaya telah pun sesat, tidak sedar diri.

“Ah, biarkan mereka semua mahu masuk neraka. Mungkin merekalah calon-calon penghuni di sana kelak...,” mereka beramai-ramai menggumam, sambil mencucuh api di hujung puntung rokok daun yang digulung sambil-sambil enak mengunyah bebelan anjing dan babi sang penghulu mereka, di gerai goreng pisang yang sudah mampir robohnya.

No comments:

Post a Comment