Friday, July 17, 2015

Salam Eid al-Fitr 1436H

Salam Eid al-Fitr (ʻĪd al-Fiṭr) buat semua pembaca!

Moga rahmat dan keampunan ALLAH senantiasa bersama kita. Moga keberkatan Ramadan mengiringi hidup kita sepanjang bulan-bulan mendatang.

Sambutlah Eid al-Fitr dengan sederhana, dengan selalu memperingatkan diri sendiri bahawa, Eid al-Fitr ini cuma untuk mereka yang berusaha. Moga kita tidak termasuk dalam golongan yang membazir dan melampau batas.

Cukuplah merasakan bahawa kegembiraan dan kesempatan untuk menyambut Eid al-Fitr ini adalah tidak lain tidak bukan hanya kerana rahmat ALLAH ke atas diri ini, bukanlah atas alasan merit Ramadan untuk mendapat hak bergembira pada hari ini.

Saya merendah diri akan hal ini, mengingatkan bahawa untuk bergembira sakan menyambut Syawal, sudah tentu diri ini masih belum layak. Untuk mendabik bahawa sudah memenangi ujian Ramadan, kedengarannya seolah-olah sangat menipu diri sendiri. Mereka yang tidak putus mengejar erti sebenar Ramadan dan mereka yang mampu membawa semangat Ramadan selepas 1 Syawal.

Tentu sekali, untuk bercakap soal itu, tidak dapat tidak kita akan merasakan betapa kecilnya kita berbanding Tuhan yang Maha Kuasa. Setiap kali menjelang Eid al-Fitr, saya gemar mengingatkan diri sendiri bahawa Eid al-Fitr ini hanya layak untuk mereka yang berusaha tika Ramadan.

Kita bergembira menyambut Eid al-Fitr beriringan dengan kesedihan bersama bahawa Ramadan sudah tiada lagi, yakni hanya dengan rahmat ALLAH sahaja memungkinkan kita untuk sampai ke Ramadan yang akan datang.

Sudah pasti untuk kita yang diberi rezeki untuk menyambut kedatangan Eid al-Fitr, dan menyambutnya bersama keluarga tercinta, tidak dapat menafikan bahawa inilah antara nikmat tuhan yang wajib disyukuri.

Alhamdulillah, berkat dan rahmat-Nya sekali lagi menyampaikan kita ke hari yang penuh mulia ini, yang menjadi satu penyaksian kepada kejayaan kita melawan hawa nafsu, mendidik jiwa untuk tunduk kepada fitrah selama sebulan.

Berbahagialah!

No comments:

Post a Comment