Skip to main content

Kuali Mengata Belanga Hitam

Biarlah, sebelum kita menyokong atau menyebelahi Tun Mahathir dalam siri serangannya terhadap Najib Razak akan hal skandal 1MDB, sebagai rakyat yang sudah berdekad-dekad kena tipu atas bawah kiri dan kanan, belajar sesuatu terlebih dahulu, agar kita boleh bawa beringat bahawa, semua peristiwa yang berlaku hari ini, segala kebejatan yang terpamer kini, adalah angkara kerja kotor para politikus.

Justeru itu, untuk menyokong Mahathir dalam perjuangannya menentang Najib, dan menyatakan sokongan terhadapnya masa-masa akan datang, haruslah bermula pada langkah dengan kenal dulu siapa Mahathir. Generasi sekarang yang merasa takjub pada keberanian Mahathir melawan Najib, mungkin mereka ini tidak pernah membaca, atau malas untuk menyelak sejarah Mahathir itu sendiri.

Serangan Mahathir pada Najib, boleh disifatkan tidak ubah seumpama kuali mengata belanga hitam. Bezanya cuma, zaman ketika dia memerintah, Mark Zuckerberg masih belum ciptakan Facebook. Zaman dia dulu memerintah, segala maklumat untuk sampai pada rakyat hanya melalui 2 wadah; pertama ialah televisyen dan keduanya, akhbar harian. Kedua-dua wadah media itu, dibela dengan cukup rapi oleh Mahathir.

Dulu, televisyen hanya ada RTM. Hari-hari RTM kerjanya adalah untuk menyebarkan propaganda parti pemerintah. Pernah parti pembangkang masuk TV zaman Mahathir dulu? Begitu juga akhbar dan majalah-majalah. Media cetak ini dikuasai sepenuhnya oleh kerajaan Mahathir. Kalaupun ada akhbar pembangkang, ianya adalah Harakah terbitan PAS. Cuba tanya lagi, zaman Mahathir memerintah, berapa kali permit Harakah telah ditarik atau dibatalkan?

Nak cerita di sini, perihal konteks zaman pemerintahan Mahathir. Faham konteks ini dulu, sebelum kita nak menyatakan sokongan padu pada Mahathir apabila dia begitu tertanya-tanya pada Najib, mengapa Perdana Menteri membisu, tidak menjawab soalan-soalan rakyat. Zaman dia dulu, pernah Mahathir menjawab persoalan-persoalan rakyat tentang polisi-polisi pemerintahannya? Dia jawab, dengan menyumbat mereka semua itu ke dalam jel.

Perlu jelas, bahawa dengan mengungkit kisah-kisah lama ini, bukan bermaksud untuk berlaku ad hominem pada Mahathir dan pandangan-pandangan mutakhirnya. Ianya sekadar untuk memberi peringatan pada generasi sekarang, bahawa jangan sesekali letakkan rasa percaya pada mana-mana politikus (baca: pemimpin palsu). Mereka ini semua ada agenda peribadi, biar setulus dan selunak mana pun mereka berkhutbah akan niat suci mereka.

Jika Mahathir merasa risau akan wang negara puluhan bilion telah lenyap di bawah pentadbiran Najib Razak, kita perlu bertanya, zaman dia dulu memerintah, berapa puluh bilion wang negara telah lesap, atau dilesapkan, atau dikebas dengan penuh kotor dan rakus. Tanya dulu soalan ini, sebelum kita mahu meletakkan rasa yakin dan percaya pada Mahathir dan agenda politiknya hari ini. Belajar ini semua, kerana kata orang-orang tua, jangan sampai dipatuk ular dua kali.

Antara tahun 1981 hingga 1986, negara gempar dengan skandal Maminco yang menyaksikan negara kerugian wangnya mencecah RM1.6 bilion. Maminco adalah syarikat yang dibina untuk menguruskan segala hal ehwal perindustrian dan perniagaan timah negara, termasuklah mengawal harga timah dunia. Untuk menutup kemaluan ini, kerajaan menubuhkan syarikat badut yang diberi nama Makuwasa Securities untuk menguruskan kerugian dengan memanipulasi Tabung KWSP.

Cerita Maminco ini, berlaku di tahun-tahun awal Mahathir menduduki kerusi Perdana Menteri. Bacalah Penyata Rasmi (Hansard) Parlimen Malaysia yang bertarikh 27 Oktober 1986, dalam halaman 38, yang memetik ucapan Lim Kit Siang, perihal skandal ini. Jika rasa malas sangat nak menyelak helaian hansard, Google sahaja kata kunci “skandal Maminco”, tentu ratusan carian Google muncul untuk membantu kita memahami penyelewengan wang rakyat ini.

“... skandal pembelian bijih timah secara misteri oleh Maminco di London pada tahun 1981 dan pelaburan KWSP Makuwasa yang melibatkan wang simpanan 5 juta pencarum KWSP yang mengakibatkan KWSP mengalami kerugian sebanyak $9.9juta.” 
Lim Kit Siang, Penyata Rasmi Parlimen (27 Oktober 1986)

Sambung Lim Kit Siang lagi dalam hansard itu, Perdana Menteri berjanji menerangkan segala-galanya berhubung dengan episod membeli bijih timah secara misteri di London dalam tahun 1981 dalam Parlimen, tetapi sehingga kini (tahun 1986) penerangan masih belum dibuat. Beliau bertanya pada Mahathir, mengapakah kerajaan mungkir janjinya. Hari ini, Mahathir bertanya soalan yang sama pada Najib. Alangkah, dunia sudah terbalik rupanya.

Mahathir membisu, bukan hanya perihal Maminco. Dia juga membisu seribu bahasa, terkucil lidahnya sehingga sekarang, tentang banyak lagi siri-siri penyelewengan selepas itu. Baca, kaji dan fikir. Jangan malas sangat. Perihal kehilangan wang sebanyak RM2.5 bilion pada tahun 1983 dalam skandal Bumiputra Malaysia Finance (BMF) sehingga terbunuhnya Jalil Ibrahim di Hong Kong, penyelewengan Perwaja Steel sehingga mencatat kerugian sebanyak RM10 bilion akhir 80-an.

Juga jangan sesekali kita lupa, membisunya Mahathir pada ketika negara kita kerugian hampir RM30 bilion akibat skandal Bank Negara yang licik bermain spekulasi mata wang asing awal 90-an. Juga, jangan kita lupa untuk bertanyakan jawapan dari Mahathir, siapa Tajudin Ramli yang dilantiknya untuk mengetuai Malaysia Airlines (MAS) sehingga syarikat penerbangan itu hampir tutup kedai akibat kerugian sebanyak RM9.4 bilion.

Jika nak disenaraikan satu persatu, rasanya tidak akan habis, berjela-jela panjangnya rekod segala macam kebejatan dan penyelewengan yang telah berlaku sepanjang 23 tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Belum lagi kita sebut tentang skandal PKFZ.

Semua ini, adalah hutang yang wajib dibayar semula kepada negara, dipulangkan semula pada tempat asalannya, bahkan, ini juga adalah hutang jawapan-jawapan dari Mahathir yang sehingga kini, masih senyap membisu.

Oleh yang demikian, untuk kawan-kawan yang begitu teruja pada keberanian Mahathir melawan Najib Razak, sedarlah akan sejarah-sejarah ini dahulu.

Agar, kelak nanti kita tidak akan mudah percaya, bukan sekadar mudah lupa, pada siri-siri pengkhianatan amanah selama berdekad lamanya oleh Mahathir. Cerita ini menjadi senyap, tidak menjadi topik di kedai-kedai kopi kerana zaman itu masih belum wujud Facebook. Zaman itu, cuma ada TV1 dan Utusan Malaysia.

Mahathir, waktu ini bolehlah mencanangkan satu dunia akan itu dan ini pada generasi sekarang yang malas membaca, tetapi sekali-kali tidak akan dapat mengaburkan sejarah pada kisah-kisahnya dulu yang turut hitam warnanya.

Inilah yang dikatakan bijak pandai dulu kala, bagai kuali mengata belanga hitam. Mahathir dan Najib Razak, hakikatnya berkongsi sistem nilai yang sama. Jangan sesekali kita lupa akan hal itu, kawan.

Nota: Tulisan ini disiarkan pertama kali dalam RoketKini.com pada 6 Jun 2015. Artikel di sini, adalah versi unabridged, berbanding versi yang disiarkan oleh media DAP itu.

Comments

Popular posts from this blog

Laila dan Majnun

Telah sampai cherita bahwa pada suatu hari Sultan Mahmud Ghaznawi menitahkan pesuruh2nya supaya membawa Laila menghadapnya agar dapat ditanyai peri kisah kekasihnya Majnun.

Apabila tiba Laila dihadapannya Baginda bertanya: "Wahai Laila, kau yang kechantikanmu mashhur seluruh alam; yang kasih sayangmu menjadi sumber segala puisi!—aku ingin menatap wajah Majnun, ingin tahu sifat rupa yang kau chintai dengan teguh dan jujur itu."

Maka Laila menjawab seraya menangis mengenangkan Majnun bahwa kekasihnya telah hilang tiada yang tahu kemana.

Mendengar ini Baginda menitahkan kepada pesuruh untuk menchari Majnun hingga dapat supaya dibawa dihadapannya. Pesuruh menchari dikota, dikampung, didusun hingga akhirnya diperpinggiran batasan negeri dan luasan padang pasir. Disitu beliau mendapat khabar bahwa ada seorang yang berdiam sebatang-kara dipadang pasir merayau merana senantiasa menzikirkan nama Laila bagai orang sudah gila.

Orang itu dibawa kehadapan Baginda Sultan yang, sambil terk…

Pengajaran Dari Sebuah Komik

Sejak kecil lagi, saya telah didedahkan dengan berbagai jenis komik bacaan ringan seperti Doraemon , Dewata Raya, Utopia, Naruto dan sebagainya. Namun ternyata saya lebih berminat untuk “mendalami” komik-komik Kung Fu karya penulis China seperti Tony Wong melalui karyanya Jejak Wira. Seperti biasa, kepulangan saya kali ini ke kampung halaman dalam misi menghabiskan beberapa buah Jejak Wira yang dibeli oleh abang semasa ketiadaan saya di rumah.

Ternyata plot ceritanya meskipun panjang dan tak pasti bila penghabisannya namun ia tetap tidak membosankan. Menjadi semakin menarik dan sukar bilamana ia melibatkan pergolakan politik dunia yang terang-terang menyebelahi siapa yang kuat dia yang menang.

Setelah “menelaah” kesemua komik muktabar ini saya seakan terpanggil untuk mengulas karya Tony Wong iaitu Jejak Wira yang mana saya kira ianya amat dekat dengan apa yang berlaku kini di dunia realiti.


Bagaimana para penguasa negara sanggup membutakan hati dan mata demi kepentingan nafsu mereka…

Homosexuals and The Idea of Abnormality

Once ago, my friend and me have a little chat about stuff—if not mistaken, we gossiping a hot Math teacher from Italy, and from where it began, we start talking about gay and LGBT.

The pinnacle of it was when my friend proudly declares the gay people is abnormal.

I just sit still, silent and stunned.

I should start somewhere. Here it is, for myself, to be abnormal is to be true to oneself. And it is a kind of freedom that I longingly seek and understand, that is to be true to yourself, to who you are.

It is a freedom to be able to against the flow. It is a freedom when we do not favor the external to validate ourselves. To do this, first, we have to be abnormal, in the eye of the many.

Anyway, I don’t mean to philosophize anything here. It is just a version of abnormality that I always think and perceived before, and luckily (no pun intended), that day comes when my friend bluntly declare homosexuality is abnormal.

And, I have to revisit my thought on abnormality.

I am OK with her…