Saturday, May 30, 2015

Kemaskini Bibliografi (Mei 2015)

Berikut adalah senarai buku yang dibeli sepanjang bulan Mei ini, lebih kurang 10 judul. Tentang harga keseluruhan, rasanya itu bukanlah persoalan utama kerana nilaian ilmu yang terdapat dalam karya-karya hebat ini adalah tidak ternilai sama sekali.

Paling gembira, adalah apabila berjaya juga akhirnya menambah karya awal At-Attas ke dalam koleksi bibliografi peribadi iaitu Comments on The Re-Examination of Al-Raniri's Hujjatul-Siddiq: A Refutation dan juga berjaya memiliki Kamus Dewan cetakan pertama tahun 1970.

Insha'Allāh, saya akan terus mengekalkan segmen Bibliografi ini, dengan mengemaskini koleksi buku setiap bulan yang berjaya dimiliki, sebagai langkah pertama ke arah membina perpustakaan awam mini sendiri. Saya bercadang juga untuk memaparkan buku-buku di Goodreads, tapi kelihatan idea itu tidak begitu menarik buat masa sekarang.

Juga semua judul yang saya miliki sebelum ini, akan saya senaraikan kemaskininya dari masa ke semasa. Apa pun, moga-moga dengan penyenaraian ini juga membantu sesiapa yang mahu mencari petikan (citation) buku-buku tertentu dengan lebih mudah, kerana saya menggunakan gaya Chicago Sixteenth Edition.

  1. Ahmad, Shahnon. 1999. Shit. Cetakan Pertama. Kota Bharu: Pustaka Reka.
  2. Alatas, Syed Hussein. 2009. Rasuah: Sifat, Sebab dan Fungsi. Cetakan Ketiga. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
  3. Al-Attas, Syed Muhammad Naquib. 1975. Comments on The Re-Examination of Al-Raniri's Hujjatul-Siddiq: A Refutation. 1st. Kuala Lumpur: Muzium Negara.
  4. —. 1984. The Correct Date of the Terengganu Inscription. 2nd. Kuala Lumpur: Muzium Negara, Malaysia.
  5. Albom, Mitch. 2004. The Five People You Meet in Heaven. 2nd. London: Time Warner Paperbacks.
  6. Coelho, Paulo. 2002. The Alchemist. 4th. London: HarperCollins Publishers.
  7. Heidegger, Martin. 1993. Basic Writings: Revised & Expanded Edition (Ten Key Essays plus the Introduction to Being and Time). 2nd. Edited by David Farrell Krell. New York: HarperCollins Publishers.
  8. Iskandar, Teuku, ed. 1970. Kamus Dewan. Chetakan Pertama. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
  9. Nadwi, Sayyed Abul Hasan 'Ali. 2005. Islam and The World: The Rise and Decline of Muslims and Its Effect on Mankind. 1st. London: UK Islamic Academy.
  10. 1961. The New English Bible. Cambridge: Oxford University Press; Cambridge University Press.