Saturday, May 2, 2015

Alahai Mahathir!

Tentu sekali saya antara ramai yang tersenyum dengan gelagat Mahathir akhir-akhir ini. Paling tidak, serangan dan kritikan berterusan beliau terhadap Najib Razak dan kepimpinannya – yang hakikatnya merupakan anak didik beliau sendiri – boleh menjadi galang ganti kepada kemandulan Pakatan Rakyat pada waktu sekarang.

Saya tidaklah bermasalah sangat untuk bekas Perdana Menteri bising-bising pada cara dan corak pemerintahan penggantinya. Walaupun, kadang kala terfikir juga, mengapa ada juga pemimpin yang sudah pun bersara, masih mahu lagi menyibuk dengan kepimpinan sekarang. Jika sekadar nasihat serba sedikit, tidaklah bermasalah. Tapi, kalau sehingga sudah mencampuri urusan pentadbiran, itu sudah melampau.

Mahathir, kata beliau, sudah pun puas menasihati Najib secara berlembut. Katanya lagi, Najib degil. Maka, beliau menggunakan cara media dan berterus terang. Maka, rakyat boleh menilai. Perkara yang boleh kita belajar dari sini adalah, Mahathir masih belum hilang bisanya sebagai politikus. Beliau mempunyai metode tertentu untuk memastikan politik negara ini berada dalam dakapan beliau.

Isu-isu yang beliau bangkitkan itu, namakan apa sahaja – GST, 1MDB, pemborosan Najib dan Rosmah – sudah berdengung didendangkan oleh rata-rata pemimpin Pakatan Rakyat. Masa semua kecoh-kecoh begitu, sehingga ke jalan raya rakyat berarak, mana suara Mahathir? Mungkin ketika itu, dia sedang berbisik berlembut-lembut dengan Najib Razak.

Hakikatnya, beliau pandai memilih masa dan ketika untuk membuka suara. Apa motifnya, mungkin beliau sahaja yang tahu. Sama ada pendedahan dan kritikan demi kritikan itu sebenarnya bermotifkan peribadi, untuk mempertahankan sesuatu yang bersifat peribadi, atau untuk kepentingan awam, kita tiada jawapan. Apa yang pasti, Mahathir sekarang sedang melancarkan perang.

Namun begitu, yang meresahkan saya, bukanlah pendedahan demi pendedahan itu. Apa yang meresahkan, bahkan memualkan, adalah gaya dan sikap Mahathir yang begitu malaikat. Segala kata dan kritikan beliau pada dosa-dosa dan kesalahan Najib, menggambarkan seolah-olah sepanjang tempoh 22 tahun menduduki kerusi Perdana Menteri, beliau langsung tidak melakukan apa-apa kesalahan dan dosa terhadap rakyat.

Mahathir mengangkat dirinya sebegitu superior. Seolah-olah suci murni tidak pernah berdosa. Beliau berkali-kali meminta Najib bersuara menjawab segala persoalan rakyat. Lihat, pandai politik Mahathir, beliau mula mengambinghitamkan rakyat. Apakah beliau tidak pernah sedar, bahawa selama 2 dekad pemerintahannya, pernah beliau menjawab pertanyaan-pertanyaan rakyat pada isu-isu kritikal dulu?

Kini, tanpa segan silunya, Mahathir berlagak seumpama malaikat, memaksa-maksa Najib bercakap dan menjawab isu yang dibangkitkan. Benar, memang menjadi kewajipan pun pada Perdana Menteri menjawab isu, tetapi untuk Mahathir menggunakan kilas begitu, nadanya menjengkelkan. Kedengaran tempang sekali. Seumpama memberitahu dunia, bahawa aku dulu tidak pernah melakukan begini pada rakyat.

Saya ada 2 pertanyaan ringkas, dari seorang rakyat untuk Mahathir menjawabnya. Jika beliau menjawab 2 pertanyaan ini, maka tidaklah begitu memualkan sangat untuk beliau bertanyakan Najib soalan bernada serupa begini. Banyak perkara boleh disoal pada Mahathir, sebenarnya. Namun, saya memilih 2 soalan ini sahaja, agar Mahathir tidaklah pening sangat. Maklumlah, usianya pun sudah meniti hari-hari terakhir.

Pertama, perihal tragedi berdarah Memali bertarikh 19 November 1985, yang telah mengorbankan 14 orang nyawa rakyat Malaysia yang tidak bersalah termasuklah penahanan lebih dari 150 orang awam, antara ramai adalah wanita dan kanak-kanak pada hari tragedi berdarah itu. Sehingga hari ini, Mahathir bermain hide-and-seek dengan seluruh rakyat Malaysia yang mahukan jawapan mengapa negara yang merdeka membunuh rakyatnya yang merdeka.

Kedua, perihal skandal Bumiputera Malaysia Finance (BMF) sekitar pertengahan 80-an sehingga akhir 90-an. Siapa Lorrain Esme Osman, bekas pengerusi BMF di hati Mahathir? Mengapa Jalil Ibrahim dibunuh dalam keadaan yang mengerikan di Hong Kong pada 17 Julai 1983 setelah menemui beberapa hal yang mencurigakan dalam urus tadbir transaksi yang melibatkan sejumlah wang negara bernilai RM2.5 bilion? Siapa di belakang Carrian Group?

Mana jawapan Mahathir untuk semua soalan rakyat ini? Mana jawapannya? Mana?

Mahathir sehingga sekarang membisu. Membisunya beliau, sehingga anak-anak syuhada Memali sudah pun besar dan berkeluarga. Membisunya beliau, sehingga si Lorrain sudah pun tiada, menemui ajal dan membawa segala rahsia skandal itu bersama jenazahnya ke dalam lubang kubur. Dan, Mahathir tersenyum, terus bermain hide-and-seek setiap kali berdepan desakan rakyat. Hari ini, beliau memaksa Najib menjawab keluh kesah rakyat.

Alahai, Mahathir. Jika aku berada di tempat dudukmu, nescaya aku akan merasa malu tidak bertepi!

No comments:

Post a Comment