Thursday, February 6, 2014

Macai Anwar Ibrahim

Premis saya di sini ialah, mana-mana penyokong Pakatan Rakyat yang berperangai tak ubah seperti macai UMNO adalah wajar dibungkus dan dicampak jauh ke dasar laut. Saya tidak bermasalah dengan pendirian anda untuk menyokong Kajang Move dan menyokong dengan sepenuh hati keputusan mengejut PKR.

Saya juga tidak bermasalah dengan pencalonan Anwar Ibrahim sebagai calon untuk PRK Kajang. Saya juga langsung tidak bermasalah dengan ura-ura atau khabar angin tentang Anwar Ibrahim bakal menjadi Menteri Besar menggantikan Khalid Ibrahim.

Saya juga tidak bermasalah dengan mana-mana penyokong Pakatan atau lebih spesifiknya, penyokong Anwar Ibrahim untuk menyatakan sokongan bagi semua strategi-strategi tersebut. Sokonglah, itu tidak membawa masalah. Tapi berpada-padalah.

Janganlah anda menyokong Anwar Ibrahim, seolah-olah Anwar itu maksum atau malaikat yang diutus oleh tuhan dari langit. Golongan penyokong sebegini yang bermasalah, bukan sahaja kepada saya yang membaca dan mengikuti berita politik semasa malah golongan sebegini berbahaya kepada Pakatan dalam jangka masa yang panjang.

Golongan sebegini kalau tidak dibasmi awal-awal, kalau Pakatan Rakyat ditakdirkan memerintah Putrajaya maka kita akan melihat Pakatan hanyalah kembar seiras Barisan Nasional yang cuma bertukar parti tapi langsung tidak bertukar nilai.

Janganlah apabila ada mereka yang membantah Kajang Move, dituduh terus sebagai pembelot perjuangan. Atau dengan lebih enak lagi, terus dibantai dengan label-label yang tidak menyenangkan. Perangai ini tidak ubah seperti macai UMNO.

Komentar seperti begini,
“Anwar Ibrahim itu pemimpin bijaksana, luas pengalamannya. Tentu keputusan ini sudah difikirkan masak-masak. Kita ikut sahaja jangan banyak soal!”
“Ini Rafizi, bukan calang-calang orang. Kau nak argue dengan tindakan mereka, kau siapa?”
“Kita mengesan ramai anak muda tidak menunjukkan sokongan kepada percaturan ini. Kita akan kawal media, tubuhkan unit penerangan media untuk memberi penjelasan kepada mereka,”
Penyokong sebegini yang membawa masalah kepada saya. Juga kepada Pakatan Rakyat. Percayalah.

There’s a fine line between showing that you support and just plain propping.

Ini tentang perangai – attitude – yang begitu buruk. Jangan kerana sokong anda itu, membolehkan anda melabelkan semua pendapat yang oposisi dengan pendirian anda tidak berguna, atau sampah. Janganlah menyangka bahawa semua penyokong Anwar Ibrahim ini akan menjadi pak turut kepada apa sahaja keputusan yang dibuat parti.

Tanggapan sebegini berbahaya. Jika benar Malaysia ini lahirkan sebuah kerajaan baru yang membawa nilai-nilai baru, melampaui segala daki yang ditinggalkan oleh UMNO maka perangai penyokong sebegini wajib dibasmi awal-awal.

Sosok Anwar Ibrahim bukannya tidak pernah buat silap. Percaturan PKR pun bukan semuanya berjaya dicapai. Sejarah sudah berkali-kali menunjukkan perkara ini, bukan sahaja PKR malah PAS dan DAP pun sama. Jika benar ada hasrat untuk memimpin Putrajaya, ubahlah perangai sebegini.

Bukan susah untuk mencari muka-muka pengampu Anwar Ibrahim. Ini lumrah dunia, sudah tentu mereka yang punya kedudukan akan didampingi oleh pengampu-pengampu siang dan malam. Golongan pengampu sebegini layak dipanggil macai Anwar Ibrahim.

Kalau penyokong UMNO yang buta tuli, yang mengampu siang dan malam digelar sebagai macai, maka tidak salah gelaran macai diberikan kepada mana-mana penyokong Anwar Ibrahim yang membuta tuli.

Sikap macai ini, pertama mereka akan menolak secara membuta tuli pandangan yang bercanggah dengan pendirian Anwar Ibrahim. Mereka merasakan semua yang di bawah tidak layak mempersoalkan Anwar Ibrahim dan keputusan-keputusan yang diambilnya.

Bagi mereka, jangan persoalkan. Ini penyakit berbahaya kepada bangsa Malaysia. Jangan persoalkan, frasa yang cukup ampuh untuk memusnahkan daya fikir rakyat. Maka untuk mereka yang berjangkit dengan virus macai UMNO ini, dinasihatkan membaca coretan Faisal Tehrani dalam Malaysiakini tentang beriman pada tanya.

Bukakan minda, jangan fanatik yang membuta tuli. Berikan peluang kepada akal untuk berfikir juga. Jangan biarkan gelora mengampu itu mengambil alih segala-galanya. Sokonglah secara cerdik dan bijaksana, balaslah hujah dengan hujah dan kemukakan alasan yang iramanya tidak mengampu.

Nasihat terakhir, bertaubatlah dari berperangai seperti macai UMNO.