Skip to main content

Kisah Buli di SDARBuli, bukan perkara yang boleh dipandang ringan. Buli ini ada pelbagai ragam. Di dunia siber kita puas menonton cerca nista pada sesetengah individu, khususnya remaja yang memuat naik video sama ada video lagu, lawak dan sebagainya di YouTube. Ini adalah bentuk buli. Ada juga buli secara emosi, yang kebanyakannya berlaku dalam kalangan remaja di sekolah dan rakan sejawatan di pejabat-pejabat.

Malah lagi teruk, buli secara fizikal sama ada bentuk kekerasan atau seksual. Ini juga boleh diperhatikan banyak berlaku dalam kalangan remaja terutamanya. Ada orang cakap, tak mengapa hal ini berlaku nanti mereka akan belajar. This is learning curve for them.

Untuk mereka yang berpendapat begini, sila bagi penampar sebelum membalas hujah mereka.

Ini mukadimah saya, sebelum saya menceritakan kisah buli di Sekolah Dato’ Abdul Razak atau popular dengan panggilan akronim nya, SDAR. Ia baru sahaja berlaku iaitu kira-kira minggu lepas. Sementelah salah seorang mangsa buli ini merupakan adik kepada rakan saya, maka saya merasa bertanggungjawab untuk menulis dan memberitahu kepada awam kisah buli yang berlaku di SDAR.

Kita maklum, ini perangai kebanyakan sekolah berasrama penuh. Mereka sedaya upaya cuba menyembunyikan perkara hitam dan buruk yang berlaku dalam sekolah mereka. Cuba selak halaman akhbar setiap hari, pernah terjumpa berita tentang kes buli atau kes rogol atau kes liwat yang berlaku di sekolah-sekolah berasrama penuh?

Tentu tidak bukan?

Mana boleh, maruah dan nama baik sekolah perlu dijaga biarlah nyawa dan emosi anak-anak remaja yang dibuli itu terus terancam dan merasa tidak selamat.

Kisahnya bermula apabila pasukan ragbi SDAR tewas kepada MCKK. Pasukan sorak bagi SDAR dianggotai oleh junior iaitu Tingkatan 1 dan 2. Mereka tewas dan merasa kecewa. Tambah parah apabila pasukan ragbi ini, yang anggotanya sudah tentu senior merasa sakit hati dan melunaskan kekecewaan mereka terhadap pasukan sorak dengan mendenda mereka.

Dendanya adalah, memperalatkan seorang pemegang tali pinggang hitam taekwondo yang juga seorang senior menumbuk dada setiap seorang pelajar Tingkatan 1 dan 2. Kesannya, adik rakan saya mengalami lebam dan bengkak pada dadanya. Katanya, sakit.

Rakan-rakannya yang lain juga mengalami derita yang sama. Sesiapa yang pernah hidup di sekolah berasrama penuh akan tahu betapa berpengaruh nya senior, dan betapa takutnya junior terhadap senior.

Ada yang lagi teruk, seorang rakannya yang memang sedang menderita sakit jantung terpaksa dikejarkan ke ICU akibat ditumbuk oleh si tali pinggang hitam taekwondo tersebut.

Mangsa-mangsa yang lain, kebanyakannya tidak berani untuk bersuara. Adik rakan saya juga, pada mulanya cuba menyembunyikan kisah itu. Tidak lain tidak bukan, dia takut dan bimbang. Itu sangat-sangat kita faham kenapa mangsa akan bersikap repulsive.

Akhirnya, dia membuka cerita. Dia menunjukkan dadanya yang lebam akibat ditumbuk oleh si tali pinggang hitam. Dia menceritakan kenapa dia ditumbuk. Emaknya bertindak membawa dia ke pemeriksaan kesihatan (medical check-up). Doktor mengarahkan emaknya membuat laporan polis kerana ini kes buli.

Parahnya, ibu bapa rakan saya mendapat maklumat ini lambat kerana pihak sekolah tidak memaklumkan kepada seluruh ibu bapa mangsa. Nasib baik mereka melawat anak mereka di SDAR dan mengetahui berita ini. Kemungkinan ada mangsa yang bertindak memberitahu ibu bapa mereka terlebih awal jadinya polis mula bertindak

Rakan saya memberitahu, polis sedang mengambil keterangan semua mangsa buli. Dari cerita adik dia, semua mangsa ini takut untuk memberitahu kisah sebenar sehinggakan polis terpaksa meminta mereka berkumpul di dalam dewan dan masing-masing menulis kisah mereka pada sehelai kertas.

Rakan saya mendesak adiknya untuk “memperkenalkan” dia kepada si tali pinggang hitam itu. Tapi adiknya takut untuk berbuat demikian. Kita faham kenapa mereka takut. Ini masalah yang dibutakan oleh kebanyakan pentadbir-pentadbir sekolah.

Ayah rakan saya pergi bertemu dengan warden asrama untuk kepastian keselamatan anaknya. Jawapan yang diterima adalah begitu cliché, “Tak mengapa encik. Keselamatan anak encik di bawah jaminan kami!”

Oleh kerana jaminan keselamatan yang begitulah, adik rakan saya mendapat lebam dan bengkak di dadanya.

Salah seorang mangsa buli, ibu bapanya bertindak memindahkan dia ke Victoria Institution. Kata mereka, stay di sekolah itu pun bukannya selamat untuk anak mereka.

Namun pihak sekolah SDAR ini umpama menempah sakit. Dengarnya, salah seorang mangsa adalah anak kepada saudara TYT Negeri Sembilan. OK, mari kita saksikan lagak tempang sekolah yang cuba menyembunyikan kes buli ini.

Ini realiti. Apabila ibu bapa mendesak sekolah mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan pembuli ini, desakan itu hanya hilang dalam tiupan angin. Mana mungkin, si tali pinggang hitam itu anak emas sekolah. Ayam tambatan, mewakili sekolah ke Korea dalam taekwondo dan mengharungi nama sekolah merata ceruk dunia.

Pasukan ragbi pula, mana boleh disentuh pelajar-pelajar mereka. Kalau tiada ragbi, maka tiadalah SDAR. Seolah-olah begitu lagaknya pihak pengurusan SDAR yang cuba membela kumpulan pembuli dalam kalangan pemain ragbi tersebut.

Saya masih ingat ketika bersekolah di salah sebuah sekolah berasrama penuh di Terengganu, mana-mana pelajar yang menjadi ayam tambatan pasukan bola sangat disayangi oleh pengurusan sekolah. Saya faham kenapa mereka sayang, tapi jikalau ada dalam kalangan pelajar itu melakukan kesalahan serius maka hukumlah.

Jangan play favorite. Ini yang membuatkan saya merasa benci dengan perangai pilih kasih tidak bertempat. Bagaimana perasaan mangsa buli?

Saya menulis ini, kerana saya tahu bagaimana rasanya dibuli secara keras dan emosi ketika saya masih di sekolah menengah. Cuma saya bernasib baik kerana ia tidaklah berbentuk fizikal. Saya pernah melihat depan mata seorang junior saya dibuli secara brutal oleh senior, iaitu dengan membelasah nya secara beramai-ramai dalam bilik dorm yang sempit sehinggakan berdarah. Ini juga kisah di sekolah berasrama penuh.

Kalau di Terengganu, mereka yang pernah menjalani kehidupan di asrama sama ada asrama penuh atau harian akan biasa dengan istilah “gulai”. Ini istilah yang diguna pakai bagi aktiviti belasah beramai-ramai seorang mangsa oleh sekumpulan pembuli. Kumpulan ini boleh mencapai angka 15 orang satu-satu masa. Maka saya telah menonton depan mata sendiri bagaimana junior saya ini digulaikan oleh senior-senior.

Saya tak mampu berbuat apa-apa, apalah daya saya ketika itu untuk menghalang. Semuanya merasa takut kalau-kalau diri sendiri pula bakal menjadi target gulai.

Kepada pihak sekolah SDAR, bertindak tegas lah terhadap mereka yang terlibat dalam kes ini. Jangan biarkan hal ini berlalu tanpa sebarang tindakan. Kepasifan anda untuk berbuat sesuatu bagi menghalang budaya buruk buli ini terus menular adalah jenayah. Kamu bertoleransi dengan hal ini, hanya akan mengundang jujukan lagi permasalahan yang sama bahkan lagi teruk.

You did nothing to change things, you created an environment where this kind of hate and arrogance isn’t just tolerated, but it’s silently encouraged. What did you think would happen?

Saya menulis bukan semata-mata adik rakan saya malah untuk semua mangsa buli di Malaysia. Adik rakan saya menjadi subjek perbualan kami. Saya yakin, ibu bapa mangsa jauh lebih sakit hati mereka apabila mendapat tahu anak mereka dibuli, dipukul. Jika mereka tidak lagi mampu meletakkan kepercayaan pada pihak sekolah untuk menguruskan hal ini dengan sebaik mungkin, maka sekolah wajib bermuhasabah.

Saya dikhabarkan, tidak lama lagi akan diadakan pertemuan PIBG. Sudah tentu ini peluang ibu bapa mangsa untuk menyuarakan isi hati mereka. Kepada pihak pengurusan SDAR, dengarlah dan bertindaklah!

Ini kisah buli di SDAR, bukan lagi di lain-lain sekolah. Mahukah hal itu berterusan?

Tuntas nya, sekolah adalah laman untuk mendidik manusia menjadi manusia. Didiklah anak-anak remaja menjadi manusia, bukannya menjadi produk berupa sekumpulan monyet-monyet yang hanya tahu makan dan tidur, yang tidak punya hati dan perasaan.

Ini amanah anda!

-------
Artikel ini disiarkan dalam The Malaysian Insider pada 11 Februari 2014.

Comments

Popular posts from this blog

Pengajaran Dari Sebuah Komik

Sejak kecil lagi, saya telah didedahkan dengan berbagai jenis komik bacaan ringan seperti Doraemon , Dewata Raya, Utopia, Naruto dan sebagainya. Namun ternyata saya lebih berminat untuk “mendalami” komik-komik Kung Fu karya penulis China seperti Tony Wong melalui karyanya Jejak Wira. Seperti biasa, kepulangan saya kali ini ke kampung halaman dalam misi menghabiskan beberapa buah Jejak Wira yang dibeli oleh abang semasa ketiadaan saya di rumah.

Ternyata plot ceritanya meskipun panjang dan tak pasti bila penghabisannya namun ia tetap tidak membosankan. Menjadi semakin menarik dan sukar bilamana ia melibatkan pergolakan politik dunia yang terang-terang menyebelahi siapa yang kuat dia yang menang.

Setelah “menelaah” kesemua komik muktabar ini saya seakan terpanggil untuk mengulas karya Tony Wong iaitu Jejak Wira yang mana saya kira ianya amat dekat dengan apa yang berlaku kini di dunia realiti.


Bagaimana para penguasa negara sanggup membutakan hati dan mata demi kepentingan nafsu mereka…

Homosexuals and The Idea of Abnormality

Once ago, my friend and me have a little chat about stuff—if not mistaken, we gossiping a hot Math teacher from Italy, and from where it began, we start talking about gay and LGBT.

The pinnacle of it was when my friend proudly declares the gay people is abnormal.

I just sit still, silent and stunned.

I should start somewhere. Here it is, for myself, to be abnormal is to be true to oneself. And it is a kind of freedom that I longingly seek and understand, that is to be true to yourself, to who you are.

It is a freedom to be able to against the flow. It is a freedom when we do not favor the external to validate ourselves. To do this, first, we have to be abnormal, in the eye of the many.

Anyway, I don’t mean to philosophize anything here. It is just a version of abnormality that I always think and perceived before, and luckily (no pun intended), that day comes when my friend bluntly declare homosexuality is abnormal.

And, I have to revisit my thought on abnormality.

I am OK with her…

Laila dan Majnun

Telah sampai cherita bahwa pada suatu hari Sultan Mahmud Ghaznawi menitahkan pesuruh2nya supaya membawa Laila menghadapnya agar dapat ditanyai peri kisah kekasihnya Majnun.

Apabila tiba Laila dihadapannya Baginda bertanya: "Wahai Laila, kau yang kechantikanmu mashhur seluruh alam; yang kasih sayangmu menjadi sumber segala puisi!—aku ingin menatap wajah Majnun, ingin tahu sifat rupa yang kau chintai dengan teguh dan jujur itu."

Maka Laila menjawab seraya menangis mengenangkan Majnun bahwa kekasihnya telah hilang tiada yang tahu kemana.

Mendengar ini Baginda menitahkan kepada pesuruh untuk menchari Majnun hingga dapat supaya dibawa dihadapannya. Pesuruh menchari dikota, dikampung, didusun hingga akhirnya diperpinggiran batasan negeri dan luasan padang pasir. Disitu beliau mendapat khabar bahwa ada seorang yang berdiam sebatang-kara dipadang pasir merayau merana senantiasa menzikirkan nama Laila bagai orang sudah gila.

Orang itu dibawa kehadapan Baginda Sultan yang, sambil terk…