Thursday, August 22, 2013

Keperluan Asasi Terhadap Capaian Internet

Saya mengikuti perkembangan ini dengan penuh minat berkenaan desakan-desakan beberapa pihak berkenaan keperluan asasi manusia terhadap akses internet.

Statistik secara umum menganggarkan hanya 1 per 3 manusia pada hari ini menikmati akses internet manakala selebihnya iaitu tidak kurang dari 3 bilion manusia masih belum mampu menikmati keperluan ini.

Saya melihat, kadangkala perbincangan mengenai hal ini sering menjurus ke aras perdebatan yang tidak berkesudahan mengenai keperluan manusia terhadap kesihatan dan nutrisi terlebih dahulu sebelum mula menjurus kepada isu akses internet.

Boleh jadi pandangan ini ada benarnya, dengan mendahulukan keperluan asasi iaitu makanan, tempat tinggal dan kesihatan.

Menariknya bagi mencari definisi baru kepada keperluan asasi, ada pihak berpendapat capaian atau akses internet ini sepatutnya tidak menjadi pilihan antara ia dan makanan sepertimana keperluan makanan dan kesihatan.

Rata-rata pihak yang mengangkat sudut pandang ini mula mengambil langkah proaktif, dengan mewujudkan satu rangka kerja yang kelihatan agak memberangsangkan melalui platform +Internet.org.


Facebook melalui pengasasnya, Mark Zuckerberg kelihatan begitu agresif dalam perkara ini. Dalam laporan CNN yang terbaru turut mengaitkan tentang obsesi Mark terhadap isu-isu yang tiada kaitan kepada Facebook secara lansung, dan ini menjadikan dia seolah berada di kumpulan yang berbeza berbanding rakan-rakannya dalam industri ini.


Facebook’s Mark Zuckerberg is increasingly speaking up on non-Facebook issues. See the five ways he is trying to change the world: http://on.cnn.com/12pEJ53
Posted by CNN on Wednesday, August 21, 2013

Secara teknikalnya, ia kelihatan tidak berkait. Namun meneliti taktikal Mark Zuckerberg, usaha memperjuangkan kebolehcapaian internet kepada seluruh penduduk dunia boleh jadi sebagai strategi Facebook untuk terus bertahan dan terus menjana keuntungan.

Formula yang mudah, semakin ramai yang mendaftar di laman sosial tersebut maka jumlah keuntungan yang diperoleh bakal meningkat. Skeptikal ini menjalar dalam kalangan peneliti isu ini tanpa ragu.

Walaubagaimanapun, saya lebih suka meninjau perkembangan ini secara positif. Dengan meminjam sedikit masa bagi membaca perancangan dasar Mark bagi mencapai hasrat ini melalui tulisan terbaru beliau di laman Facebook membuktikan Mark bukanlah sembarangan entrepreneur.

Titik asas kepada kasus beliau ialah memastikan kebolehcapaian internet kepada keseluruhan penduduk dunia dengan memberi penekanan terhadap penurunan kos penghantaran data melalui data-compression technology dan penghasilan teknologi yang affordable bagi semua lapisan masyarakat.


For nine years, we've been on a mission to connect the world. We now connect more than 1 billion people, but to connect...
Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, August 20, 2013

Menariknya, dalam desas desus ini Google telah pun melancarkan +Project Loon, iaitu sebuah projek menghasilkan belon udara panas yang akan menjadi router bergerak bagi kawaan pendalaman untuk tujuan pencapaian internet.

Projek ini telah dilancarkan awal tahun ini dengan menjadikan sebuah kawasan di New Zealand sebagai kawasan kajian bagi melihat tahap kebolehlaksaan projek ini. Google seolah menyendiri dalam isu ini. Melalui video ini, kita dapat melihat mekanisme projek ini dijalankan.Kita tunggu dan lihat bagaimana mereka selaku pemain-pemain utama dalam industri teknologi dalam talian ini membentuk dunia baru bagi seluruh warga dunia. Usaha +Google amat terpuji dan boleh diiktiraf sebagai contoh terbaik bagi social business cases.

Bagaimana di Malaysia?

Ini persoalan yang perlu setiap rakyat menjawabnya. Saya yakin tidak kurang dari 50% populasi di Malaysia masih belum menikmati capaian internet terutama dalam kalangan penduduk di Sabah dan Sarawak. Sudah lama saya berhajat untuk memberi komen dalam perkara ini.

Amnya, Malaysia mempunyai kekuatan yang tidak pernah diperlihatkan sebelum ini untuk mengadakan capaian internet ke seluruh pelusuk bumi Malaysia. Tidak mengapa hal ini kita akan bincangkan dalam tulisan akan datang.Saya mahu memberi kredit kepada usaha kerajaan melalui projek mereka iaitu Kampung Tanpa Wayar 1Malaysia dan pelbagai lagi inisiatif bagi menggalakkan celik IT yang dilancarkan oleh Perdana Menteri DS +Najib Razak. Optimis saya, niat awal projek ini begitu baik.

Namun seperti yang kita maklum, projek ini kelihatan tidak kemana. Saya sendiri bimbang jikalau ada yang mempersoalkan tentang impak sebenar projek ini yang telah menelan jutaan inggit dana awam terhadap perkembangan celik IT masyarakat luar bandar khususnya.

Sehingga kini laporan Bernama menunjukkan sudah wujud 4210 kampung tanpa wayar seluruh negara.


Usaha ini bagus dan terpuji. Cuma saya selaku rakyat yang merasa bertanggungjawab membangkitkan perkara ini ingin mengingatkan kerajaan tentang keperluan perlaksanaan yang berkesan bagi memastikan projek ini benar-benar menghasilkan impak kepada masyarakat Malaysia.

Sebelum meninggalkan ruang perbincangan ini, satu persoalan yang perlu dijawab iaitu adakah capaian internet itu benar-benar boleh diangkat sebagai keperluan asasi manusia menyamai keperluan manusia terhadap makanan, kesihatan dan tempat tinggal?

Moga ianya bermanfaat.