Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Why You No Pledge Support To Turtle Conservation?

I was born in Terengganu, an east-coast state that very popular with turtle and everything related to it. Even our state football team also called as “Turtle”. It is enough to give a picture that my state is one of foremost habitat for this kind of creature.

However, until now, yes, I am 21 and I still did not have any chance to watch and see in front of my eye the real turtle except when I went for shopping at Pasar Payang at Kuala Terengganu, there will be a lot of stall selling buckets of turtle eggs!

Yes, it’s just eggs left now on the market. They were selling it to tourists without any law restriction. Even me ever taste it before and for sure I do not like its kind of taste.

I heard my dad story to me how he rides the turtle body when he was a kid once ago when turtles coming on the beach to laying their eggs. He told turtle would cry during they lay the eggs.

Once ago, there were a lot of turtles coming to Terengganu’s beach, especially around Rantau Abang, Dungun. Nevertheles…

Ustaz Yahya Othman - Perginya Seorang Murabbi Yang Tiada Galang Penggantinya

Entah mengapa, saya merasa amat tidak sedap hati apabila mendengar perkhabaran ini. Sungguh, gerakan Islam ini amat-amat memerlukan dia lagi. Walaupun tidak pernah bersua muka, namun bait makalahnya yang diulang dalam silibus usrah cukup untuk memberitahu bahawa insan ini bukan sembarangan ciptaan Tuhan.

Allahurabbi, tiada kata untuk diungkapkan bagi menggambarkan perasaan ketika ini. Saya tidak pasti kenapa cita-cita untuk bertemu dengan dia tidak kesampaian sehingga saat Tuhan memanggilnya lebih awal. Tuhan, temukanlah aku dengan sang murabbi ini di pertemuan penuh rahmat-Mu di syurga kelak.

Tuhan, kami masih memerlukan dia…

Kau santunilah rohnya dengan cucuran keampunan dan kerahmatan-Mu ALLAH…

Tribut buat Ustaz Yahya Othman

Rohingya dan Kebuntuan Pedulisme

Saya secara peribadi amat tidak bersetuju dengan cara perkongsian maklumat yang kerap kali dilakukan oleh ramai rakan-rakan FB saya. Mendapat sekeping gambar, kemudian “Share” dengan penuh emosi menuntut semua perhatian agar mengambil tahu hal yang berkaitan gambar itu.

Apabila ditanya, apa yang anda tahu tentang isu dalam gambar itu, masing-masing tiada jawapan. Ini malang.

Penyakit ini malang bagi institusi intelektual. Lagi malang bila ianya dilakukan atas alasan mengembangkan budaya keintelektualan. Membina rumah dalam keadaan anda tidak tahu berapa kos sebenar rumah tersebut, sudah tentu anda akan mengalami kerugian yang amat.

Menyampaikan sesuatu berdasarkan persepsi sempit tanpa maklumat yang jelas, anda melakukan pembohongan kepada masyarakat!

Saya tujukan hal ini pada isu pembantaian entik Muslim Rohingya dan Buddha Rakhine di Myanmar. Apa yang kita faham dengan keadaan di sana?

Meletakkan persepsi mendahului fakta sebenar, anda lah pengacau sebenar dunia ini. Walaupun atas a…

Singkirkan Rejim Berlagak Umpama Tuhan

Inilah antara sebab kenapa rejim UMNO/BN wajib dihapuskan semasa PRU-13 nanti. Tidak susah untuk menyimpulkan kata putus dalam hal ini. Hanya manusia yang berjiwa hamba abdi, dan tidak pernah kenal erti kebebasan akan mengangguk kepala mengiyakan segala hal kerenah semalam.

UMNO ini sudah lama memperbodohkan marhean tanah air ini. Kira-kira separuh abad lamanya. Selama ini mereka selesa dengan segala porak pembohongan siang dan malam. Tidak cukup di akhbar, tambah lagi siang dan malam di kaca-kaca televisyen.

Zaman bergerak, rakyat mula kenal dunia atas talian. UMNO sudah hilang punca. Satu demi satu, sedikit demi sedikit rakyat sedar siapa sebenarnya mereka ini. Panas punggung setiap hari dengan pendedahan yang tak kunjung habis.

Selama ini lagak mereka umpama Tuhan. Buat apa sahaja, marhean cuma mengangguk. Kini zaman itu tidak lagi muncul.

Apa lagi strategi yang puak ini ada?

Apabila ada pihak menawarkan idea pendidikan percuma, maka berantakan mereka mencari jalan untuk menutup id…

Biarkan Bola Sepak Itu Menari

EURO’12 kembali. Saya menulis ini selepas menonton perlawanan pembukaan antara tuan rumah, Poland menentang Greece, sebuah negara yang telah diisytiharkan bangkrap. Saya menyokong Poland. Itu pasukan pilihan saya untuk EURO siri 2012 ini.

Malangnya perlawanan tadi berakhir dengan kekecewaan.

Sepatutnya mereka boleh keluar stadium dengan 3 mata penuh tapi malangnya kerana ketidakcerdikan penjaga gol Poland itu maka terlepas peluang mereka!

Sungguh kecewa. Gol pertama Greece dan penalti 25 minit kemudiannya adalah hasil dua kesilapan Szczesny maka itulah hasil yang Poland perolehi. Sekali lagi, selaku peminat utama Poland maka saya amat kecewa.

EURO’12 Kembali
Jarang untuk dunia menyaksikan perhimpunan manusia secara gergasi yang melibatkan semua ras yang hidup di muka bumi. Untuk sehingga saat ini hanyalah kejohanan bola sepak seperti ini sahaja yang mampu menjadi jawapan kepada soalan di atas.

Perhimpunan ini mengumpul pelbagai wajah sama ada suka atau duka. Di situ kita menyaksikan …

Kritikan Penambahbaikan Sistem Kontrak Pembelajaran UKM

Muttakhir, ramai graduan yang dilahirkan melalui didikan institusi pengajian tinggi tidak mampu untuk bertindak sebagai ahli komuniti masyarakat yang proaktif. Sedangkan roh universiti sepatutnya menjadi alasan kukuh untuk menjadikan graduan mereka adalah berlainan dengan paras rakyat yang tidak mendapat didikan melalui sistem universiti.

Saya memandang gejala ini sebagai barah yang akan merosakkan beberapa generasi yang melalui sistem pendidikan di universiti sekarang dan masa mendatang melainkan reformasi terhadap sistem pendidikan segera dilaksanakan.

Sebagai rakyat, saya tidak pasti apakah bentuk negara yang sedang diukir oleh pemerintah untuk disediakan kepada anak cucu kita nanti. Kenyataan ini bersifat amat serius, setelah menyaksikan sendiri sistem dan proses implementasi yang sedang berjalan sekarang adalah amat-amat tidak mesra hasrat untuk melahirkan sebuah masyarakat Malaysia yang berjiwa progresif dan beridentiti bangsa Malaysia.

Silibus dan prores pembelajaran di sekolah…

Memacu PEMATRA Yang Berjiwa Demokrat dan Merdeka

Alhamdulillah, petang 23 Mei 2012 telah berlansung dengan jayanya sesi peralihan pucuk kepimpinan Persatuan Mahasiswa Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina UKM (PEMATRA) dalam sebuah majlis yang dinamakan secara kebiasaannya, sebagai Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-26. Ya, saya telah diamanahkan sebagai Yang Di-Pertua PEMATRA untuk sesi hadapan.

Putaran masanya telah tiba, dulu saya tidak pernah jangka bahawa keterlibatan saya dalam persatuan pelajar kejuruteraan ini telah membawa kepada banyak darjah-darjah pengalaman sehingga akhirnya diberi kepercayaan untuk menerajuinya pada sesi 2012/2013.

Saya dihadapan bersama barisan exco yang baru dilantik, sedikit kelu apabila para perwakilan mengusulkan supaya PEMATRA menjalankan sebuah program Mobility Outbound sesi depan untuk membawa nama persatuan ini ke peringkat antarabangsa. Malang buat kami, usul tersebut disokong dan diluluskan secara undian hampir 100% perwakilan bersetuju!

Itu kerja gila. Kami berhasrat, tetapi tidaklah sehingga m…

Komentar Terhadap Akta Keterangan (Pindaan) 2012

Akhirnya, terlaksana juga mimpi itu. Dulunya kita cuma bermain dengan sangkaan yang bersuara di dunia internet ini bakal ada halangan di kemudian hari. Ya, hari ini terbukti sudah. Bermula I Jun 2012 dunia internet dan segala macam alatan sosial lain bukan lagi menjadi tapak permainan selesa yang tiada padanya monarki, diktator, polis dan sebagainya.

Ini untuk Malaysia. Bukan USA, Papua New Guinea, Zimbabwe dan Finland.

Manusia di tanah bekas jajahan British ini nampaknya amat berbesar hati dengan kehadiran akta ini. Saya tidak pasti pemerhatian ini menyeluruhi segenap aspek atau tidak namun itulah suasana yang saya perhatikan di forum-forum perbincangan mengenai perkara ini.

Mungkin tepat dan mungkin juga salah.

Terserah untuk kalian menilai.

Masyarakat kita seolah menyambut baik. Ada juga yang membangkang. Mereka yang sibuk berbicara hal ini adalah mereka yang telah memberi komitmen hampir 70% kehidupan seharian mereka di dunia atas talian.

Saya tidak hairan dengan perbincangan tent…