Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

Jalan Perjuangan Ini Maha Panjang, Usahlah Gopoh Saudaraku

Peringatan As-syahid Hassan Al-Banna buat para pemuda yang gopoh dalam perjuangan, mahukan kemenangan datang bergolek dan sedikit peluhnya, tapi berganda ganjarannya. Sesungguhnya jalan perjuangan maha panjang saudaraku.
"Hai Ikhwanul Muslimin terutama yang gopoh dari kamu, dengarkanlah daripadaku satu kalimah yang tinggi yang berkumandang dari atas mimbar ini. Sesungguhnya jalan kamu ini adalah yang telah digariskan langkah-langkahnya, ditentukan batas-batasnya dan aku tidak mahu melanggar batas-batas itu, "Aku telah yakin dengan-Nya. Keyakinan yang sebenar-benarnya, bahawa itulah jalan yang paling selamat untuk mencapai tujuannya. Ya, boleh jadi ia satu jalan yang panjang, tetapi di sana tidak ada jalan lain selain itu. Sifat kelelakian tidak akan lahir kecuali dengan keberanian, ketekunan, kesungguhan dan amal usaha yang serius dan berterusan, "Barangsiapa dari kalangan kamu yang hendak cepat dan gopoh memetik buah sebelum masak atau hendak memetik hasil sebelum masa…

Apa Yang Malaysia Perlu Ubah Dalam Tempoh 10 Tahun Dari Sekarang?

Malaysia, pada sekilas pandang boleh dikatakan sebagai negara yang cukup bertuah kerana ada pelbagai bantuan alam kepadanya yang tiada di negara-negara lain. Sekilas pandang juga, orang akan menyangka bahawa rakyat Malaysia sudah tentu amat beruntung dilahirkan dan dibesarkan di negara ini. Itu mungkin telahan mereka yang memandang negara ini secara “surface” tanpa menilai secara kritikal dan rasional.

Seringkali saya mengutarakan dalam banyak-banyak perbincangan yang kami adakan, bahawa setiap individu yang merasa nikmat sebagai rakyat Malaysia wajib berfikir dengan lebih matang dan mempunyai cita-cita mereka tersendiri buat negara yang dicintai ini.

Orang akan bertanya, apa lagi yang tidak cukup di Malaysia?

Bangunan tertinggi?

Lapangan terbang yang tercanggih?

Pengeluaran hasil minyak yang berjuta-juta sehari?

Tidak bersyukur lagikah kamu dengan nikmat yang pelbagai ini?

Ya, saya bersyukur. Namun itu tidaklah menyebabkan saya buta pada hal-hal yang lain yang lebih kritikal dan mam…

Bagaimana Umat Malaysia Memandang Isu Amalina Che Bakri?

Mungkin ini ulangan kepada apa yang saya utarakan dalam laman Twitter. Saya merasakan perkara ini perlu diberi perhatian agar masyarakat faham apa yang sepatutnya mereka faham. Dalam isu ini, perkara pokok ialah salah siapa.

Sebelum pergi jauh, saya suka untuk perjelaskan tentang konsep adil dalam menghukum dan persepsi pada sesuatu. Adil dalam Islam ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya yang betul. Maka, wajib pada setiap mereka yang mahu mengomel dalam isu ini supaya faham tentang konsep adil dalam menghukum.

Pertamanya, Islam mengajar untuk kita menutup kesalahan orang lain seboleh yang mungkin kerana bimbang ianya bakap menimbulkan fitnah berbanding memberi kefahaman kepada orang lain. Tapi bukan semua kesalahan tidak boleh kita bongkar dan sebarkan.

Dalam kes Amalina, ya mungkin pada penilaian kita ianya salah. Namun, kita tiada hak untuk menyebarkan kesalahan itu. Saya tak pasti samada dengan alsan untuk dijadikan iktibar, ianya dibolehkan oleh agama ataupun tidak.

Tapi, Al-I…