Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2011

2011 Tahun Kebangkitan

Mungkin ini adalah artikel terakhir blog ini untuk tahun 2011. Pengakhiran 2011, sebuah tahun kebangkitan kebenaran, telah diwarnai dengan pelbagai ragam dan adegan masyarakat seluruh dunia bermula dari sekecil-kecil kisah kehidupan kepada sebesar-besar tersungkurnya kuasa tirani.

Entah mengapa, saya suka untuk berkongsi di sini kompilasi video pendek setahun 2011 oleh Google. Videonya pendek, namun cukup menarik dan lengkap untuk menggambarkan bagaimana dunia dicorak sepanjang 2011.

Jawapannya, mungkin kerana Google, ibu pencari maklumat utama di alam maya mengkompilasikan video tersebut. Maka itulah hasilnya.

Memang benar kata bijak pandai, tiada yang tidak berubah melainkan perubahan itu sendiri. Tahun 2011 telah menjadi saksi kepada kebangkitan rakyat marhean menuntut hak mereka yang telah ditindas oleh penzalim di tanah air sendiri. Kebangkitan itu berlaku tanpa gentar. Kuat merempuh hujan darah dan air mata kesakitan.

Hasilnya, mereka merdeka di tanah air sendiri. Bangkitnya se…

Rebel With Attitude – Adam Adli

Saya menujukan video istimewa ini kepada hero baru anak muda, Adam Adli yang pada mulanya hanyalah “Who is this freak guy?” kepada “Wow, this guy is really amazing!” pada hampir seluruh anak muda yang cintakan keadilan di bumi bekas tanah jajahan British ini.

Tidak salah untuk saya melabelkan Adam Adli sebagai Mohammad Bouzzazi versi Malaysia yang telah menjadi subjek percikan semangat manusia di Tunisia bangkit melawan rejim Zain Ali Al-Ebidin.

Di Tunisia, Mohammad Bouzzazi sanggup membakar dirinya untuk menyedarkan rakyat di sekitarnya bahawa makhluk yang sedang memegang tampuk kuasa di negara mereka adalah penzalim.

Di Malaysia, kita mempunyai Adam Adli yang tidak memandang bendera Najib itu sebagai dewa yang wajib diagungkan oleh setiap makhluk di muka bumi Malaysia sepertimana si Armand.

Rebel with attitude!

Hina Islam Itu OK Di Malaysia

Tadi, baru sahaja menonton video “Alahai Bob” dan “Lagi Hudud PAS” yang banyak tersebar di Facebook dan youtube. Hangat.

Video dah cantik. Kualitinya HD.

Tapi sayang sekali apabila isinya adalah sampah, malah lebih keji daripada itu. Menghina hukum ALLAH memang senang diucapkan di bibir-bibir tapi kalian mesti ingat, paling lama pun manusia hidup di dunia ini adalah 100 tahun.

Selepas itu, Akhirat adalah selama-lamanya tanpa kita ketahui lansung bilakah pengakhirannya. Ianya kekal abadi. Jika kita berani berkata demikian untuk habuan hidup yang cuma lamanya 100 tahun, maka benarlah kata tuhan betapa manusia ini lebih bodoh daripada binatang peliharaan sedangkan mereka diberi akal dan serba macam pancaindera.

Saya tidak akan meletakkan video tersebut di blog ini, kerana ianya umpama saya menyebarkan dan mempromosikan perbuatan tidak berakal begitu. Layaknya dipanggil bodoh, tapi maklumlah Malaysia ini cukup mementingkan adab sopan dalam bercakap maka ini dikatakan kasar.

Tapi dalam hal…