Saturday, December 31, 2011

2011 Tahun Kebangkitan



Mungkin ini adalah artikel terakhir blog ini untuk tahun 2011. Pengakhiran 2011, sebuah tahun kebangkitan kebenaran, telah diwarnai dengan pelbagai ragam dan adegan masyarakat seluruh dunia bermula dari sekecil-kecil kisah kehidupan kepada sebesar-besar tersungkurnya kuasa tirani.

Entah mengapa, saya suka untuk berkongsi di sini kompilasi video pendek setahun 2011 oleh Google. Videonya pendek, namun cukup menarik dan lengkap untuk menggambarkan bagaimana dunia dicorak sepanjang 2011.

Jawapannya, mungkin kerana Google, ibu pencari maklumat utama di alam maya mengkompilasikan video tersebut. Maka itulah hasilnya.

Memang benar kata bijak pandai, tiada yang tidak berubah melainkan perubahan itu sendiri. Tahun 2011 telah menjadi saksi kepada kebangkitan rakyat marhean menuntut hak mereka yang telah ditindas oleh penzalim di tanah air sendiri. Kebangkitan itu berlaku tanpa gentar. Kuat merempuh hujan darah dan air mata kesakitan.

Hasilnya, mereka merdeka di tanah air sendiri. Bangkitnya sebuah kebenaran yang selama ini disenyapkan oleh sang penzalim.

Di mana-mana sahaja. Bumi menyaksikan sang penzalim telah melakukan pelbagai onar, merosakkan masa depan anak cucu mereka sendiri bagi mengembungkan perut dalam dan nafsu haloba mereka.

Bangkit – Bangun – Lawan


Satu demi satu, rejim penzalim di Timur Tengah jatuh dalam keadaan yang begitu hina. Rakyat menjadi hakim kepada kezaliman dan kebobrokan mereka terhadap khazanah negara. Bermula dari Tunisia merebak ke Mesir kemudian bersemarak di bumi Libya dan kini, terus memburu sang tirani di bumi Syiria dan Yaman.

Bumi itu bumi kinanah, buminya punya lautan ulama, para anbiya’ berkhidmat dan wafat di sana, namun sang penzalim berusaha mengubah tanah itu menjadi penyembah-penyembah sekularisme.

Ini cerita yang dimainkan oleh BBC, FOX, New York Times, agensi-agensi berita yang menjadi aparat kepada Zionis. Semacam hanya di bumi Tiur Tengah sahaja yang bergolak. Rakyatnya bangkit menolak sang pemerintah. Seakan tidak berlaku di tempat-tempat yang lain.

Bijak aparat-aparat ini memainkan peranan mereka.

Kerana mereka bimbang, dunia akan sedar tentang kebangkitan rakyat marhean di Amerika yang bangun menentang sistem Kapitalis. Mungkin BBC terlupa untuk menghantar wartawan mereka ke Wall Streets.

Occupy Wall Streets menjadi mercu 2011 adalah tahun bangkitnya kebenaran yang cuba disembunyikan oleh penguasa-penguasa dunia. Kebangkitan ini meresahkan imam-imam Kapitalis. Laungan ekonomi mereka semakin memualkan.

Rakyat marhean sedar akan kebodohan mereka selama ini bernaung di bawah suatu sistem yang sifatnya begitu keparat. Maka, tercetuslah revolusi. Mereka menuntut hak mereka dikembalikan.

Tuntutan ini disahut sekalian rakyat tertindas di seluruh dunia. Pemimpin negara pengamal kapitalis panas punggung melihat fenomena ini. Sepanyol, Itali, Australia, Greece, Perancis, Swizerland, Kanada dan pelbagai lagi tidak terkecuali. Rakyat yang celik dapat merasai penderitaan anak cucu mereka jikalau mereka tidak berani untuk bangkit pada tahun 2011 melawan sistem aparat ini.

Saya senyum lebar. Tugasan demi tugasan saya dan rakan-rakan aturkan dalam mencernakan isu kebangkitan unusual ini.

Rupanya rakyat juga punya hati dan perasaan. Fitrah manusia lahir sebagai insan merdeka. Memaksa mereka mengikut telunjuk secara membuta tuli bakal mengundang padah. Jikalau bukan sekarang, cuma tunggulah saat akan tiba.

Demokrasi Bingai di Malaysia


Tanah bekas jajahan British ini turut tidak terlepas dari haruman revolusi. Meski ianya dalam skala yang kecil, namun begitu bermakna sebagai batu asas kepada sebuah kebangkitan rakyat besar-besaran pada masa akan datang.

Umpama cakap seorang bijak pandai, demokrasi di Malaysia sudah boleh ditalqinkan. Rupanya begitu bingai. Lagaknya tempang lagi cacat cela rupanya. Demokrasi di Malaysia adalah demokrasi korupsi. Ianya cuma pada nama, isinya adalah pada timbunan wang ringgit milik Rosmah dan kerabat dalam simpanan bank.

9 Julai 2011 – BERSIH 2.0 adalah simbol kebebasan. Mungkin Google terlupa untuk meletakkan secebis gambar kenangan rakyat Malaysia disirami air kimia demi menuntut sebuah pilihan raya yang adil dan bersih dari segala tangan-tangan ghaib dalam video di atas.

Demokrasi di Malaysia cuma pada taraf lembu diternak dalam kondominium mewah. Demokrasi di Malaysia cuma pada sebentuk cincin berharga USD 24 juta milik Hajjah Rosmah.

Malaysia sudah bosan dengan menteri-menteri yang bingai, bongkak dan tamak. Menteri-menteri yang menganggap IQ rakyat Malaysia setaraf dengan lembu peliharaan Sharizat. Sungguh, ini amat memualkan.

Rakyat bukanlah menuntut Najib untuk tidak membenarkan isterinya memborong beg tangan di gedung-gedung fesyen di London atau Paris, tapi cukup dengan berusaha secara intensif mempraktiskan sebuah wajah demokrasi yang tidak menunjukkan toleransi terhadap amalan korupsi dan penyelewengan!

Cukuplah episod 2011 memalukan para pengkaji sejarah. Berubahlah, kembalikanlah sejarah kepada rakyat. Jujurlah dalam membina bangsa dan negara.

Walk The Talk


2012 yang bakal menjelma dalam beberapa jam sahaja lagi menuntut rakyat Malaysia membuat suatu perubahan drastik demi generasi mendatang. Sedarlah dari lena kalian. Sudah tiba masanya kita mengibarkan bendera kebebasan daripada cengkaman sang penzalim UMNO/BN.



Saya berkongsikan dengan kalian, keratan lirik Uprising nyanyian Muse :

♫♫ Rise up and take the power back,
♫♫ It’s time that the fat cats had a heart attack,
♫♫ You know that their time is coming to an end,
♫♫ We have to unify and watch our flag ascend…. ♪♪♪

Benar, inilah masanya. Jika #OccupyWallStreet percaya bahawa the only solution is world revolution, maka malulah wahai Malaysiaku. Mereka di luar sudah berangan tentang sebuah perubahan, malah sudah menggerakkan tulang empat kerat mereka untuk menuntut perubahan tersebut.

Kita di Malaysia bagaimana?

Jika kalian bertanyakan apakah “New Year Wish” saya, maka jawapannya adalah tumbangnya tirani UMNO/BN pada PRU-13 akan datang.

Selamat tinggal 2011. Selamat datang 2012.

Sunday, December 25, 2011

Rebel With Attitude – Adam Adli



Saya menujukan video istimewa ini kepada hero baru anak muda, Adam Adli yang pada mulanya hanyalah “Who is this freak guy?” kepada “Wow, this guy is really amazing!” pada hampir seluruh anak muda yang cintakan keadilan di bumi bekas tanah jajahan British ini.

Tidak salah untuk saya melabelkan Adam Adli sebagai Mohammad Bouzzazi versi Malaysia yang telah menjadi subjek percikan semangat manusia di Tunisia bangkit melawan rejim Zain Ali Al-Ebidin.

Di Tunisia, Mohammad Bouzzazi sanggup membakar dirinya untuk menyedarkan rakyat di sekitarnya bahawa makhluk yang sedang memegang tampuk kuasa di negara mereka adalah penzalim.

Di Malaysia, kita mempunyai Adam Adli yang tidak memandang bendera Najib itu sebagai dewa yang wajib diagungkan oleh setiap makhluk di muka bumi Malaysia sepertimana si Armand.

Rebel with attitude!

Sunday, December 11, 2011

Hina Islam Itu OK Di Malaysia

Tadi, baru sahaja menonton video “Alahai Bob” dan “Lagi Hudud PAS” yang banyak tersebar di Facebook dan youtube. Hangat.

Video dah cantik. Kualitinya HD.

Tapi sayang sekali apabila isinya adalah sampah, malah lebih keji daripada itu. Menghina hukum ALLAH memang senang diucapkan di bibir-bibir tapi kalian mesti ingat, paling lama pun manusia hidup di dunia ini adalah 100 tahun.

Selepas itu, Akhirat adalah selama-lamanya tanpa kita ketahui lansung bilakah pengakhirannya. Ianya kekal abadi. Jika kita berani berkata demikian untuk habuan hidup yang cuma lamanya 100 tahun, maka benarlah kata tuhan betapa manusia ini lebih bodoh daripada binatang peliharaan sedangkan mereka diberi akal dan serba macam pancaindera.

Saya tidak akan meletakkan video tersebut di blog ini, kerana ianya umpama saya menyebarkan dan mempromosikan perbuatan tidak berakal begitu. Layaknya dipanggil bodoh, tapi maklumlah Malaysia ini cukup mementingkan adab sopan dalam bercakap maka ini dikatakan kasar.

Tapi dalam hal melibatkan perbuatan menghina hukum Islam, mereka tidak pernah menyoalkan tentang adab.

Hina Islam Itu OK

Pelik di Malaysia, kerana bagi saya situasi ini cuma berlaku di tanah bekas jajahan British ini sahaja. Mungkin kerana daki yang ditinggalkan oleh penjajah British masih lagi digunapakai oleh sekumpulan umat Malaysia demi kepentingan mereka.

Maka tidak hairanlah kenapa hanya di Malaysia sahaja berlaku perkara pelik sebegini meskipun 60% penduduknya adalah beragama Islam.

Malaysia, saya tengok akan bangkit umpama tsunami apabila Nameewe berusaha menyampaikan lagu “Negaraku” versi kreatif dalam Youtube. Saya masih yakin, walaupun saya sendiri tidak suka dengan perbuatan tersebut namun bagi saya lagu “Negaraku” jika diubah dan dimainkan sesuka hati ianya masih lagi tidak sampai kepada membatalkan akidah saya.

Berbanding mereka yang berulang kali mempersoalkan hukum ALLAH dan mempermainkannya umpama dendangan lagu-lagu dangdut, maka saya kira mereka yang terlibat sudah boleh berkira-kira untuk mengucapkan semula kalimah syahadah dan bertaubat daripada perbuatan keji tersebut.

Bukan itu sahaja, banyak yang pelik di Malaysia. Mungkin di negara kafir laknat seperti Amerika dan Britain tidak canggung untuk menangkap dan menyumbat si perasuah ke dalam penjara. Tapi di Malaysia, bukan si perasuah tetapi si pelapor kepada polis itu yang ditangkap.

Mungkin juga hanya di Malaysia sahaja yang menangkap sang penceramah, seorang manusia yang cuba membawa keluar masyarakat sekeliling beliau daripada belenggu jahiliyyah atas alasan tiada tauliah. Namun pada masa yang sama mereka yang berkuasa dengan bebas dan senang hati memperbaharui lesen-lesen perjudian, kasino, kelab-kelab malam dan konsert-konsert mungkar setiap tahun.

Ya, mungkin kerana penyanyi tidak memerlukan tauliah. Dan ianya tidak salah dalam pandangan pemerintah untuk melakukan perbuatan sebegitu melainkan kalau ada rakyat marhean yang berceramah dan memberi kuliah, maka itu amat salah sama sekali.

Maka, menghina Islam di Malaysia adalah OK.

Ianya bukan satu kesalahan pada pandangan pemerintah. Saya berani katakan begitu, kerana jika tidak salah saya mereka yang bertanggungjawab menyiarkan video diatas sudah pun bertapak di bumi bekas jajahan British ini hampir bertahun lamanya.

Kenapa tiada tindakan diambil ke atas mereka?

Tiada laporan poliskah ke atas krew video tersebut?

Adakah menjadi suatu kesukaran yang amat sangat buat PDRM untuk menyiasat kandungan video tersebut, siapa pelakonnya, di mana lokasi lakonannya berbanding menyiasat video fitnah seks hitam putih Anwar Ibrahim?

Jawapan yang jelasnya ialah, menghina Islam di Malaysia itu OK. Kalau tidak OK dan bersalahan dengan undang-undang, maka sudah tentu pelakon dan krew video di atas sudah berada di kandang pesalah sekarang ini.

Kerana, sudah jelas video itu menghina Islam. Atau ada sesiapa di sini yang tidak bersetuju dengan kenyataan ini?

Institusi Keagamaan Umpama Tunggul Kayu

Siapa mereka yang berada dalam kelompok institusi keagamaan Islam di Malaysia?

Biar saya senaraikan satu persatu institusi yang saya ingat:

  1. Yang Di Pertuan Agong dan Institusi Kesultanan Melayu
  2. Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  3. JAKIM
  4. Jabatan-jabatan agama seluruh negeri
  5. Dan sila tambah sendiri..

Ke mana mereka semua ini?

Tidak kira lah samada sultan, atau menteri, atau pengarah JAKIM kalau semua diam maka menghina Islam itu OK di Malaysia.

Mereka adalah orang yang paling berautoriti dan bertanggungjawab atas isu ini. Saya cuma melontarkan sahaja, ikut suka hatilah pembaca nak menilai tulisan ini.

Adakah jikalau saya mengkritik institusi kesultanan melayu yang kononnya agama Islam adalah di bawah tanggungjawab mereka masih seperti tunggul kayu yang menanti reput apabila timbul isu sebegini dikira sebagai penderhaka?

Ohhh, saya rela digelar penderhaka daripada senyap umpama tunggul kayu yang reput melihat hukum-hukum syariat ALLAH dihina dan dipermainkan di bumi yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi.

Sekali lagi, jikalau laporan-laporan polis yang dibuat ke atas krew video “Lagi Hudud PAS” ditongsampahkan maka tidak salah untuk Parlimen bersidang dan meminda Perlembagaan bahawa selepas ini bukan lagi menjadi kesalahan kepada mana-mana pihak untuk menghina dan mempermainkan Islam sewenang-wenangnya.

Dan pihak-pihak sultan yang menjadi ketua agama Islam di setiap negeri bolehlah memadam tugasan tersebut dari senarai jawatan mereka.

Malaysia ini bekas tanah jajahan British. Walaupun British sudah berambus ke tanah asal mereka, tapi kena ingat berapa ramai sudah pewaris mereka yang berjaya dilahirkan sejak kemerdekaan dahulu sehingga kini dan mereka kini sedang menakluki kerusi-kerusi penting di tanah air ini.

Mohon baca dengan akal dan penuh rasional.