Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Fukushima Bukan Chernobyl!

Mungkin ketika aku enak mencoret kan sebuah harapan, seorang anak kecil yang kelaparan dan kesejukan sedang dilambung ombak Pacific yang tidak kunjung surut di daerah Fukushima.

Atau seorang tua yang menggigil kesejukan sedang mendekam di celah-celah runtuhan rumah-rumah di daerah Fukushima menantikan pasukan penyelamat menemui dia.

Juga mungkin seorang budak lelaki sedang mengaduh kesakitan dan memanggil-manggil nama ibu dan ayahnya memohon pertolongan dalam kegelapan.

Malah, jauh lebih dahsyat apabila reaktor radiasi Fukushima mula gagal menahan asakan gelombang Pacific.

Terus satu dunia berdebar menantikan episod ngeri Chernobyl yang bakal dimainkan tidak lama lagi.

Aduh, aku cuma mampu menepuk dahi berharap Fukushima tidak menjadi Chernobyl kedua!

Sejarah sering menjadikan radiasi sebagai watak pemutus kata dalam sketsa rakyat Matahari terbit. Jika dulu, si durjana Amerika telah mengirim Fat Man kepada Nagasaki dan Little Boy kepada Hiroshima atas alasan menghentikan keganasan Wor…

Buku Jingga

Buku Jingga adalah sebuah tawaran bagi agenda perubahan jangka panjang yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat jika mereka diberi mandat oleh rakyat untuk memerintah Malaysia.

Mr. +Najib Razak  mendakwa DS +Anwar Ibrahim  pasti demam jika berdebat dengan dia tentang kandungan buku ini.

Suka untuk saya berkongsikan pandang sisi ini, PEMBOHONGAN!

Sudah tiba masa buat seluruh rakyat Malaysia bertindak ke arah sebuah perubahan. Saya bersimpati dengan nasib rakan-rakan saya dari Sarawak, yang diperintah oleh seorang rejim yang zalim dan pembohong.

Moga ada cahaya buat mereka dalam PRU-13 nanti. Saya menyarankan kepada setiap pembaca blog ini untuk menyebarluaskan Buku Jingga ini kepada rakan-rakan anda.

Ubah Sekarang,Selamatkan Malaysia!

Pilihan Raya Kampus Medan Pergelutan Idealisme Mahasiswa

Salam kemenangan buat seluruh jentera Pro-Mahasiswa Malaysia!

Rasanya masih tidak terlambat untuk saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan takziah buat seluruh jentera Pro-Mahasiswa Malaysia kerana telah berjaya meraih sokongan dan mandat besar mahasiswa dalam Pilihan Raya Kampus 2011 seminggu lepas.

Saya di UKM, sebuah varsiti yang ampuh dengan sejarah pembangunannya di celah-celah kesusahan dan penderitaan masyarakat Melayu ketika era 70-an menyaksikan sendiri di depan mata pada malam bahagia 21 Feb apabila Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) berjaya menawan PMUKM dengan mandat 22 kerusi dari 35 kerusi yang dipertandingkan.

Saya meneruskan penulisan ini dalam “mood” kemenangan!

Terima kasih tuhan, kerana mendengar rintihan dan doa kami. Kini tinggal amanah dan beban tanggungjawab di atas pundak bahu kami.

Meski tika kami melangkah masuk ke medan ini, kami sedar dan amat sedar bahawa hakikat kami sedang bermain di padang yang tidak rata. Segalanya milik mereka, kami cuma mampu menyedi…