Sunday, December 11, 2011

Hina Islam Itu OK Di Malaysia

Tadi, baru sahaja menonton video “Alahai Bob” dan “Lagi Hudud PAS” yang banyak tersebar di Facebook dan youtube. Hangat.

Video dah cantik. Kualitinya HD.

Tapi sayang sekali apabila isinya adalah sampah, malah lebih keji daripada itu. Menghina hukum ALLAH memang senang diucapkan di bibir-bibir tapi kalian mesti ingat, paling lama pun manusia hidup di dunia ini adalah 100 tahun.

Selepas itu, Akhirat adalah selama-lamanya tanpa kita ketahui lansung bilakah pengakhirannya. Ianya kekal abadi. Jika kita berani berkata demikian untuk habuan hidup yang cuma lamanya 100 tahun, maka benarlah kata tuhan betapa manusia ini lebih bodoh daripada binatang peliharaan sedangkan mereka diberi akal dan serba macam pancaindera.

Saya tidak akan meletakkan video tersebut di blog ini, kerana ianya umpama saya menyebarkan dan mempromosikan perbuatan tidak berakal begitu. Layaknya dipanggil bodoh, tapi maklumlah Malaysia ini cukup mementingkan adab sopan dalam bercakap maka ini dikatakan kasar.

Tapi dalam hal melibatkan perbuatan menghina hukum Islam, mereka tidak pernah menyoalkan tentang adab.

Hina Islam Itu OK

Pelik di Malaysia, kerana bagi saya situasi ini cuma berlaku di tanah bekas jajahan British ini sahaja. Mungkin kerana daki yang ditinggalkan oleh penjajah British masih lagi digunapakai oleh sekumpulan umat Malaysia demi kepentingan mereka.

Maka tidak hairanlah kenapa hanya di Malaysia sahaja berlaku perkara pelik sebegini meskipun 60% penduduknya adalah beragama Islam.

Malaysia, saya tengok akan bangkit umpama tsunami apabila Nameewe berusaha menyampaikan lagu “Negaraku” versi kreatif dalam Youtube. Saya masih yakin, walaupun saya sendiri tidak suka dengan perbuatan tersebut namun bagi saya lagu “Negaraku” jika diubah dan dimainkan sesuka hati ianya masih lagi tidak sampai kepada membatalkan akidah saya.

Berbanding mereka yang berulang kali mempersoalkan hukum ALLAH dan mempermainkannya umpama dendangan lagu-lagu dangdut, maka saya kira mereka yang terlibat sudah boleh berkira-kira untuk mengucapkan semula kalimah syahadah dan bertaubat daripada perbuatan keji tersebut.

Bukan itu sahaja, banyak yang pelik di Malaysia. Mungkin di negara kafir laknat seperti Amerika dan Britain tidak canggung untuk menangkap dan menyumbat si perasuah ke dalam penjara. Tapi di Malaysia, bukan si perasuah tetapi si pelapor kepada polis itu yang ditangkap.

Mungkin juga hanya di Malaysia sahaja yang menangkap sang penceramah, seorang manusia yang cuba membawa keluar masyarakat sekeliling beliau daripada belenggu jahiliyyah atas alasan tiada tauliah. Namun pada masa yang sama mereka yang berkuasa dengan bebas dan senang hati memperbaharui lesen-lesen perjudian, kasino, kelab-kelab malam dan konsert-konsert mungkar setiap tahun.

Ya, mungkin kerana penyanyi tidak memerlukan tauliah. Dan ianya tidak salah dalam pandangan pemerintah untuk melakukan perbuatan sebegitu melainkan kalau ada rakyat marhean yang berceramah dan memberi kuliah, maka itu amat salah sama sekali.

Maka, menghina Islam di Malaysia adalah OK.

Ianya bukan satu kesalahan pada pandangan pemerintah. Saya berani katakan begitu, kerana jika tidak salah saya mereka yang bertanggungjawab menyiarkan video diatas sudah pun bertapak di bumi bekas jajahan British ini hampir bertahun lamanya.

Kenapa tiada tindakan diambil ke atas mereka?

Tiada laporan poliskah ke atas krew video tersebut?

Adakah menjadi suatu kesukaran yang amat sangat buat PDRM untuk menyiasat kandungan video tersebut, siapa pelakonnya, di mana lokasi lakonannya berbanding menyiasat video fitnah seks hitam putih Anwar Ibrahim?

Jawapan yang jelasnya ialah, menghina Islam di Malaysia itu OK. Kalau tidak OK dan bersalahan dengan undang-undang, maka sudah tentu pelakon dan krew video di atas sudah berada di kandang pesalah sekarang ini.

Kerana, sudah jelas video itu menghina Islam. Atau ada sesiapa di sini yang tidak bersetuju dengan kenyataan ini?

Institusi Keagamaan Umpama Tunggul Kayu

Siapa mereka yang berada dalam kelompok institusi keagamaan Islam di Malaysia?

Biar saya senaraikan satu persatu institusi yang saya ingat:

  1. Yang Di Pertuan Agong dan Institusi Kesultanan Melayu
  2. Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  3. JAKIM
  4. Jabatan-jabatan agama seluruh negeri
  5. Dan sila tambah sendiri..

Ke mana mereka semua ini?

Tidak kira lah samada sultan, atau menteri, atau pengarah JAKIM kalau semua diam maka menghina Islam itu OK di Malaysia.

Mereka adalah orang yang paling berautoriti dan bertanggungjawab atas isu ini. Saya cuma melontarkan sahaja, ikut suka hatilah pembaca nak menilai tulisan ini.

Adakah jikalau saya mengkritik institusi kesultanan melayu yang kononnya agama Islam adalah di bawah tanggungjawab mereka masih seperti tunggul kayu yang menanti reput apabila timbul isu sebegini dikira sebagai penderhaka?

Ohhh, saya rela digelar penderhaka daripada senyap umpama tunggul kayu yang reput melihat hukum-hukum syariat ALLAH dihina dan dipermainkan di bumi yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi.

Sekali lagi, jikalau laporan-laporan polis yang dibuat ke atas krew video “Lagi Hudud PAS” ditongsampahkan maka tidak salah untuk Parlimen bersidang dan meminda Perlembagaan bahawa selepas ini bukan lagi menjadi kesalahan kepada mana-mana pihak untuk menghina dan mempermainkan Islam sewenang-wenangnya.

Dan pihak-pihak sultan yang menjadi ketua agama Islam di setiap negeri bolehlah memadam tugasan tersebut dari senarai jawatan mereka.

Malaysia ini bekas tanah jajahan British. Walaupun British sudah berambus ke tanah asal mereka, tapi kena ingat berapa ramai sudah pewaris mereka yang berjaya dilahirkan sejak kemerdekaan dahulu sehingga kini dan mereka kini sedang menakluki kerusi-kerusi penting di tanah air ini.

Mohon baca dengan akal dan penuh rasional.