Saturday, December 31, 2011

2011 Tahun KebangkitanMungkin ini adalah artikel terakhir blog ini untuk tahun 2011. Pengakhiran 2011, sebuah tahun kebangkitan kebenaran, telah diwarnai dengan pelbagai ragam dan adegan masyarakat seluruh dunia bermula dari sekecil-kecil kisah kehidupan kepada sebesar-besar tersungkurnya kuasa tirani.

Entah mengapa, saya suka untuk berkongsi di sini kompilasi video pendek setahun 2011 oleh Google. Videonya pendek, namun cukup menarik dan lengkap untuk menggambarkan bagaimana dunia dicorak sepanjang 2011.

Jawapannya, mungkin kerana Google, ibu pencari maklumat utama di alam maya mengkompilasikan video tersebut. Maka itulah hasilnya.

Memang benar kata bijak pandai, tiada yang tidak berubah melainkan perubahan itu sendiri. Tahun 2011 telah menjadi saksi kepada kebangkitan rakyat marhean menuntut hak mereka yang telah ditindas oleh penzalim di tanah air sendiri. Kebangkitan itu berlaku tanpa gentar. Kuat merempuh hujan darah dan air mata kesakitan.

Hasilnya, mereka merdeka di tanah air sendiri. Bangkitnya sebuah kebenaran yang selama ini disenyapkan oleh sang penzalim.

Di mana-mana sahaja. Bumi menyaksikan sang penzalim telah melakukan pelbagai onar, merosakkan masa depan anak cucu mereka sendiri bagi mengembungkan perut dalam dan nafsu haloba mereka.

Bangkit – Bangun – Lawan


Satu demi satu, rejim penzalim di Timur Tengah jatuh dalam keadaan yang begitu hina. Rakyat menjadi hakim kepada kezaliman dan kebobrokan mereka terhadap khazanah negara. Bermula dari Tunisia merebak ke Mesir kemudian bersemarak di bumi Libya dan kini, terus memburu sang tirani di bumi Syiria dan Yaman.

Bumi itu bumi kinanah, buminya punya lautan ulama, para anbiya’ berkhidmat dan wafat di sana, namun sang penzalim berusaha mengubah tanah itu menjadi penyembah-penyembah sekularisme.

Ini cerita yang dimainkan oleh BBC, FOX, New York Times, agensi-agensi berita yang menjadi aparat kepada Zionis. Semacam hanya di bumi Tiur Tengah sahaja yang bergolak. Rakyatnya bangkit menolak sang pemerintah. Seakan tidak berlaku di tempat-tempat yang lain.

Bijak aparat-aparat ini memainkan peranan mereka.

Kerana mereka bimbang, dunia akan sedar tentang kebangkitan rakyat marhean di Amerika yang bangun menentang sistem Kapitalis. Mungkin BBC terlupa untuk menghantar wartawan mereka ke Wall Streets.

Occupy Wall Streets menjadi mercu 2011 adalah tahun bangkitnya kebenaran yang cuba disembunyikan oleh penguasa-penguasa dunia. Kebangkitan ini meresahkan imam-imam Kapitalis. Laungan ekonomi mereka semakin memualkan.

Rakyat marhean sedar akan kebodohan mereka selama ini bernaung di bawah suatu sistem yang sifatnya begitu keparat. Maka, tercetuslah revolusi. Mereka menuntut hak mereka dikembalikan.

Tuntutan ini disahut sekalian rakyat tertindas di seluruh dunia. Pemimpin negara pengamal kapitalis panas punggung melihat fenomena ini. Sepanyol, Itali, Australia, Greece, Perancis, Swizerland, Kanada dan pelbagai lagi tidak terkecuali. Rakyat yang celik dapat merasai penderitaan anak cucu mereka jikalau mereka tidak berani untuk bangkit pada tahun 2011 melawan sistem aparat ini.

Saya senyum lebar. Tugasan demi tugasan saya dan rakan-rakan aturkan dalam mencernakan isu kebangkitan unusual ini.

Rupanya rakyat juga punya hati dan perasaan. Fitrah manusia lahir sebagai insan merdeka. Memaksa mereka mengikut telunjuk secara membuta tuli bakal mengundang padah. Jikalau bukan sekarang, cuma tunggulah saat akan tiba.

Demokrasi Bingai di Malaysia


Tanah bekas jajahan British ini turut tidak terlepas dari haruman revolusi. Meski ianya dalam skala yang kecil, namun begitu bermakna sebagai batu asas kepada sebuah kebangkitan rakyat besar-besaran pada masa akan datang.

Umpama cakap seorang bijak pandai, demokrasi di Malaysia sudah boleh ditalqinkan. Rupanya begitu bingai. Lagaknya tempang lagi cacat cela rupanya. Demokrasi di Malaysia adalah demokrasi korupsi. Ianya cuma pada nama, isinya adalah pada timbunan wang ringgit milik Rosmah dan kerabat dalam simpanan bank.

9 Julai 2011 – BERSIH 2.0 adalah simbol kebebasan. Mungkin Google terlupa untuk meletakkan secebis gambar kenangan rakyat Malaysia disirami air kimia demi menuntut sebuah pilihan raya yang adil dan bersih dari segala tangan-tangan ghaib dalam video di atas.

Demokrasi di Malaysia cuma pada taraf lembu diternak dalam kondominium mewah. Demokrasi di Malaysia cuma pada sebentuk cincin berharga USD 24 juta milik Hajjah Rosmah.

Malaysia sudah bosan dengan menteri-menteri yang bingai, bongkak dan tamak. Menteri-menteri yang menganggap IQ rakyat Malaysia setaraf dengan lembu peliharaan Sharizat. Sungguh, ini amat memualkan.

Rakyat bukanlah menuntut Najib untuk tidak membenarkan isterinya memborong beg tangan di gedung-gedung fesyen di London atau Paris, tapi cukup dengan berusaha secara intensif mempraktiskan sebuah wajah demokrasi yang tidak menunjukkan toleransi terhadap amalan korupsi dan penyelewengan!

Cukuplah episod 2011 memalukan para pengkaji sejarah. Berubahlah, kembalikanlah sejarah kepada rakyat. Jujurlah dalam membina bangsa dan negara.

Walk The Talk


2012 yang bakal menjelma dalam beberapa jam sahaja lagi menuntut rakyat Malaysia membuat suatu perubahan drastik demi generasi mendatang. Sedarlah dari lena kalian. Sudah tiba masanya kita mengibarkan bendera kebebasan daripada cengkaman sang penzalim UMNO/BN.Saya berkongsikan dengan kalian, keratan lirik Uprising nyanyian Muse :

♫♫ Rise up and take the power back,
♫♫ It’s time that the fat cats had a heart attack,
♫♫ You know that their time is coming to an end,
♫♫ We have to unify and watch our flag ascend…. ♪♪♪

Benar, inilah masanya. Jika #OccupyWallStreet percaya bahawa the only solution is world revolution, maka malulah wahai Malaysiaku. Mereka di luar sudah berangan tentang sebuah perubahan, malah sudah menggerakkan tulang empat kerat mereka untuk menuntut perubahan tersebut.

Kita di Malaysia bagaimana?

Jika kalian bertanyakan apakah “New Year Wish” saya, maka jawapannya adalah tumbangnya tirani UMNO/BN pada PRU-13 akan datang.

Selamat tinggal 2011. Selamat datang 2012.