Tuesday, August 23, 2011

Tersungkurnya Rejim Tirani

Alhamdulillah. Allahuakbar!

Maha kuasa tuhan yang memegang setiap pergerakan hatta sebutir pasir di alam ini. Semalam rejim Gaddafi akhirnya tumbang di tangan rakyat yang mahukan kebebasan daripada cengkaman sang penzalim, rejim tirani. Mungkin pada kertas namanya kumpulan itu pemberontak. Media-media akan melabelkan mereka sebagai pemberontak.

Pemberontak ini buruk wajahnya. Ya, mereka memang buruk jika kita juga termakan dengan kempen pembodohan yang sedang dijalankan secara besar-besaran di setiap media.

Tapi mereka adalah pemberontak yang lahir akibat tekanan yang maha kuat daripada sang penzalim. Mereka bangkit untuk mengubah, kerana resmi dunia kalau bukan mereka yang mengubah nasib mereka sendiri, maka siapa lagi?

Mahu mengharapkan negara jiran Arab yang lain?

Atau mahu menaruh harapan kepada Piagam Keselamatan PBB untuk membebaskan mereka?

Tiada jawapan buat persoalan di atas, melainkan cuma mereka perlu bangkit melawan dan menghancurkan segala halangan yang menjadi benteng kepada cita-cita perubahan itu.

Memang kejatuhan Gaddafi tidak menjanjikan secara total bahawa Libya akan menjadi aman dan makmur. Tetapi itu menjadi bahan pembakar kepada seluruh rakyat dunia yang menonton aksi mereka untuk percaya dan yakin bahawa setiap rejim yang zalim di atas muka bumi ini PASTI tidak akan bertahan untuk selama-lamanya.

Zalim si tirani itu bukan sedikit. Jika tidak, mana mungkin rakyat Mesir begitu benci kan Hosni Mubarak.

Jika tidak, mana mungkin rakyat Tunisia begitu benci kan Zine Al-Abidin Ben Ali.

Jika tidak, mana mungkin rakyat Libya begitu benci kan Muammar Gaddafi.

Mereka ada wakil yang sanggup bangkit menjadi tunjang kepada kebangkitan keseluruhan rakyat yang lain. Mereka terinspirasi dengan mujahadah kumpulan yang begitu sedar akan kebobrokan sang tirani yang memerintah.

Maka, mereka memilih untuk menggantikan sang tirani dengan wajah pemimpin yang sebenar.

Ramadan 1432H menjadi tarikh keramat buat rakyat Libya yang begitu mahukan perubahan. Inspirasi mereka nyata telah merobohkan pasukan bersenjata yang dipimpin Muammar Gaddafi.

Pertama, si Ben Ali jatuh tersungkur, diikuti rakan sejiwanya Hosni Mubarak yang turut tersungkur dek solidariti rakyat di Medan Tahrir.

Semalam, giliran Gaddafi pula jatuh tersungkur. Masa dunia cuma menunggu putaran itu tiba pada sang tirani yang berpangkalan di Yaman pula iaitu Ali Abdullah Salleh.

Benarlah janji ALLAH dalam kitab-Nya,

“Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberikan kuasa pemerintahan pada sesiapa yang engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan daripada sesiapa yang engkau kehendaki. Engkau juga yang memuliakan sesiapa yang engkau kehendaki, dan Engkau jugalah yang menghina sesiapa yang engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkau sahajalah ada segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha kuasa atas setiap sesuatu.” 
ali-Imraan: 26

Kembali kita di realiti Malaysia, mungkin kah cita-cita perubahan itu akan termakbul?

Teringat akan pengisahan Badar al-Kubra. Jika sebelum Rasulullah SAW mengeluarkan arahan untuk menyambut gendang perang pihak musyrikin, Baginda telah bertanyakan pendapat para sahabatnya.

Ansar diwakili oleh Saad bin Muadh dan Muhajirin diwakili oleh Miqdad bin Al-Aswad bangun menyatakan kesanggupan untuk hidup dan mati bersama Rasulullah SAW merealisasikan cita-cita tertegak nya sebuah haq.

Dan kini, sekumpulan rakyat penuh sedar di Tunisia, Mesir, Libya dan Yaman bangkit mewakili komuniti mereka menentang sang penzalim.

Berbalik persoalan ini kepada diri kita, siapakah yang sanggup menjadi wakil kepada umat Malaysia untuk bangkit menentang segala pencak kezaliman yang sedang bebas menari di tanah air ini?

Jangan kita menutup mata, dengan cuma memandang rejim di Arab sahaja yang zalim dan mengesampingkan segala duka kezaliman yang sedang barah di Malaysia.

Mungkin ini masanya untuk kita membuka semula mata itu sempena Ramadan yang barakah ini.

Berdoalah agar kita terus komited dengan cita-cita perubahan!