Thursday, December 2, 2010

Iman Sakit Namun Tuhan Tidak Buta

Semalam, saya berbual dengan seorang sahabat lama di Matrikulasi Melaka dulu melalui Facebook setelah sekian lama tidak bertegur berbual bergurau dengan dia.

“Apa khabar? Sihat?”

“Tak sihat… Iman tengah sakit.”

“Huh, jangan cakap macam itu… Apa kurangnya dengan ana?”

“Haha, ana lagi teruk… Seteruk-teruknya…”

“Tak baik cakap macam itu…”

“Betul…”

“Entah, bila anta cakap macam itu ana pun akan cakap perkara yang sama pada diri ana.”

“Itulah hakikatnya. Nak tipu diri sendiri memang tak boleh. Tapi, alhamdulillah kerana ALLAH masih lagi memberi rasa itu pada kita.”

“Huhu, itu hakikatnya untuk ana yang lemah… Mungkin kot.”

“Ustaz Hasrizal ada menyebut pasal fikir dan zikir tempoh hari di Surau Annur, berkenaan dengan iman kita, kadang kala kita seakan menaruh rasa tidak percaya pada ALLAH. Padahal kita kena patut sedar yang Dia tidak pernah leka melihat kita. Memang patut untuk kita rasa macam itu, mungkin boleh jadi tazkirah buat kita. Tapi, dalam pada masa yang sama Islam mengajar kita untuk optimis. Ya, ini pun nasihat pada diri ana juga. Asif jiddan ya akhi, ana rasa perlu kongsi akan hal ini. Moga bermanfaat.”

“Insya ALLAH…”

“Insya ALLAH, kita sama-sama perbaiki diri.”

Habis berbual secara maya, saya dan dia berpisah dalam doa moga dipertemukan suatu hari nanti insya-Allah.

Pesan buat diri dan sahabat-sahabat, marilah kita sedar Maha Suci ALLAH daripada segala sifat alpa terhadap nasib yang menimpa kita. Maha Suci ALLAH daripada sifat buta terhadap penderitaan kita. Maha Suci ALLAH daripada sifat pekak terhadap keluh kesah kita. Maha Suci ALLAH daripada segala sifat lupa pada sakit dan perit kita.

Sesungguhnya tuhan tidak buta. Tidak sekali-kali.

Sesungguhnya, hakikatnya kita lah sebenarnya yang buta, pekak, lupa, bodoh terhadap Tuhan yang Maha Suci. Sedarlah!

Bersyukurlah, kerana kita masih lagi mampu mengeluh bila iman kita jatuh sakit. Optimis lah dengan janji Tuhan yang mustahil dimungkiri.