Monday, November 8, 2010

Scott Pilgrim vs. The World

Wow, ternyata filem ini bukan hanya sekadar komedi yang sia-sia semata tetapi turut menyajikan beberapa nilai positif yang boleh diambil untuk dijadikan pengajaran. Tetapi aku tak menafikan tentang bahagian negatifnya namun berpada lah untuk aku mengatakan bahawa nilai PENGORBANAN itu telah menggamit aku untuk berkongsi tentang filem komedi ini dalam blog kecil ini.

Scott Pilgrim vs The World yang mahu menjadikan si gadis berambut ungu, Ramona Flowers sebagai kekasihnya terpaksa berdepan dengan 7 orang bekas kekasih Ramona Flowers sebelum dia sah menjadi kekasih kepada gadis tersebut.

Scott begitu bertuah kerana memiliki seorang adik yang cukup mengambil berat tentang dirinya dalam segala hal. Kesabaran Scott dalam menghadapi setiap cabaran dan perlawanan dengan ex-gadis itu menyebabkan akhirnya dia telah mendapat balasan setimpal dengan usahanya.

Fakta menarik filem ini ialah perjalanan ceritanya tak ubah seperti dalam sebuah permainan komputer dengan penggunaan grafik yang cukup mengagumkan!

Mungkin ini adalah satu-satunya alasan konkrit kenapa ANDA perlu menonton filem ini iaitu bagaimana kesanggupan kita untuk menempuh segala CABARAN dan KESUSAHAN demi menggapai sebuah KEMENANGAN.

Sejarah menceritakan bukan sedikit penat lelah dan air mata darah yang tumpah oleh mana-mana pejuang demi memperjuangkan hak dan apa yang dirasakan betul oleh mereka. Diingatkan, dalam filem ini terdapat beberapa “scenes” yang agak keterlaluan dan tidak sesuai kepada iman kita!

Baik lah, itu cuma gurauan.