Tuesday, November 2, 2010

Pelan Transformasi Ekonomi: Kalau Hang Tuah Masih Hidup Hari Ini

Pernah kah Malaysia ini dicap sebagai negara bangsa yang bertamadun?

Mungkin ramai yang tidak senang dengan kenyataan ini kerana ramai yang masih lagi mengagumi kepelbagaian kemajuan kononnya yang dibawa serta dicipta di zaman Che Det berkuasa dulu. Maka ramai meletakkan bahawa itulah ketamadunan Malaysia dan tanda kemegahan selamanya dalam helaian buku teks sejarah di sekolah-sekolah menengah.

Saya tidak pernah mengiktiraf Malaysia sebagai sebuah negara yang bertamadun, dalam erti yang sebenar. Kerana pemimpin Malaysia dari dulu hingga sekarang telah berhutang satu perkara yang begitu besar untuk dijawab di hadapan ALLAH kelak di Padang Mahsyar.

Persoalan tentang penghinaan terhadap agama ALLAH selama separuh abad lebih walaupun mereka yang memegang tampuk pemerintahan adalah terdiri rata-rata daripada mereka yang masih mengaku ALLAH itu tuhan mereka dan Muhammad SAW sebagai pesuruh-Nya.

Maka di mana bertamadun nya Malaysia ini jika persoalan penghinaan terhadap akidah sendiri tidak pernah selesai?

Jika sekadar berjaya membina Menara Berkembar PETRONAS, Jambatan Pulau Pinang, PROTON dan segala bagai lagi sudah dikira sebagai sebuah negara yang bertamadun, sudah tentu begitu banyak tamadun yang wujud di dunia dengan begitu senang. Sebuah tamadun yang berdiri hanya cuma pada pandangan lahiriah dan material semata maka tunggulah kehancurannya tidak lama lagi.

Usahlah marah jika saya mengatakan bahawa kita masih lagi berada dalam sebuah masyarakat yang dijeruk dengan kehaprakan sebuah angan-angan moden segelintir pemimpin sekular. Bermula dari dulu sehingga sekarang. Kita telah dipimpin oleh sebarisan pemimpin yang menjadi pewaris kepada sistem penjajahan kolonial barat dengan membenarkan segala tingkah laku penjajah terus menjadi resmi dalam pembentukan corak pemerintahan mereka.

Bermula 31 Ogos 1957 sehingga sekarang, Malaysia akan terus menangis merindui sebuah kepimpinan yang bebas daripada penjajahan barat. Saya berani mengatakan bahawa merekalah penjajah Malaysia yang kini sedang enak menjajah negara yang kita cintai ini.

Kini, air mata ketamadunan Malaysia makin lebat gugur ke bumi petualang ini.
“Tak kan Melayu hilang di dunia!”
Seakan masih terdengar jeritan penuh semangat Laksamana Hang Tuah 500 tahun yang dulu itu. Kalau lah Hang Tuah masih lagi hidup pada saat ini, sudah tentu Taming Sarinya sudah bergetar mahu mengerobek perut-perut sang penguasa Malaysia pada hari ini yang begitu rakus memusnahkan bangsa Melayu dengan tangan mereka sendiri.

SUDAH TENTU!

Terbaru, Plan Transformasi Ekonomi merupakan satu lagi titik tolak kepada lenyapnya ketamadunan Malaysia sedikit masa lagi. Bukanlah mendoakan sebegitu tetapi sejarah dunia telah pun membuktikan segalanya.

Lihat sahaja kemegahan dan kekuasaan Tamadun Rom di bawah kekuasaan Julius Cesar lenyap hanya kerana mereka menolak kewujudan ALLAH dalam pemerintahan mereka. Hancurnya beberapa tamadun besar lain adalah kerana mereka gagal meletakkan ALLAH dalam perancangan kekuasaan mereka.

GAGAL bererti menuju KEHANCURAN sambil bertasbih menunggu BALA!

Saya bukannya mengharapkan sedemikian tetapi mengungkapkan amaran yang tercatat dalam lipatan sejarah dunia. Mahukan kita menjadi seperti itu?

Saya malas nak mengulas tentang ETP ini kerana ianya seolah-olah mengulas tentang sebuah epik kejahilan seorang pemimpin negara. Saya bukanlah seorang pengulas atau pengkritik sastera dan epik moden tetapi cuma ingin berkongsi sebuah nasihat agar kita berhati-hati dan bertindak untuk menghapuskan epik kejahilan ini daripada terus menguasai masyarakat Malaysia sehingga menyebabkan lenyapnya sebuah bangsa yang bernama Malaysia di dunia ini.

Nak muntah bila mendengar ucapan perasmian agung UMNO yang lepas, bilamana Najib menyebut, “Demi Islam, demi bangsa, demi negara!” kemudian selepas tamatnya sidang raja lawak itu, dengan bangganya Najib mengumunkan pelancaran ETP yang di dalamnya terkandung bermacam perisa yang mampu melenyapkan ketamadunan Malaysia selamanya.

Semangatnya seperti Salahuddin aL-Ayubi ketika mahu menawan Kota Baitul Maqdis dalam Perang Salib. Jangan main-main. Tapi, lagi bagus kalau Hang Tuah masih hidup lagi saat ini. Boleh la Hang Tuah mendengar ucapan ini sambil mengasah keris Taming Sarinya bagi lebih ampuh dan tajam.

Apa lagi, sudah tiba masanya untuk kita berubah. Time To Change!