Friday, October 29, 2010

Keluarga Mahkota Buana

Alhamdulillah, progres nya lancar. Kini sudah hampir 40% kekemasan gerak kerja. Kerjasama antara Jawatan Kuasa Utama Karnival Islam Intelek Globalisasi 1M (INTEG) UKM dengan Persatuan Anjung Seni Bingkas Kebayan Malaysia untuk mementaskan sebuah teater muzikal di Panggung Seni UKM hampir menjadi kenyataan.

Pertemuan kedua petang tadi telah menerbitkan rasa syukur yang teramat kepada diri saya yang begitu teruja mahu melihat kerjasama ini dapat dilaksanakan sebaik mungkin.

Kami di peringkat Jawatan Kuasa Utama Karnival Islam INTEG amat menyedari akan kepentingan untuk kita memanfaatkan medium teater demi kelangsungan dakwah di mana-mana sahaja dalam kalangan masyarakat masa kini.

Sayang jika peluang ini kami gagal manfaatkan kerana minat masyarakat kini terutamanya golongan muda ialah hiburan. Maka, kami berazam mahu menggunakan platform teater untuk menyampaikan mesej dakwah dan nilai-nilai Islam yang diajar oleh Rasulullah SAW.

Teater muzikal yang akan dipentaskan di UKM nanti bertajuk “Mahkota Buana” dan dilakonkan oleh barisan pelakon kanak-kanak di bawah seliaan pihak Bingkas Kebayan. Teater yang mengisahkan bagaimana sebuah Kerajaan Kesultanan Melayu di Selat Melaka yang mahu mempertahankan kedaulatan mereka daripada serangan kumpulan jahat.

Dan menariknya, pihak Bingkas Kebayan mahu memberi peluang seluas-luasnya kepada mahasiswa UKM yang berminat untuk sama-sama menjayakan pementasan teater muzikal ini.

Oleh itu, kami sendiri menjemput rakan-rakan yang berminat untuk terlibat dalam beberapa bahagian untuk pementasan teater muzikal ini iaitu:

  1. Sesiapa yang berminat untuk membuat set atau probe terutamanya pelajar architecture
  2. Sesiapa yang mahir dalam bidang multimedia, animasi dan grafik terutamanya pelajar FTSM
  3. Sesiapa yang berminat atau mahir dalam perekaan suasana terutamanya pelajar Kimia untuk mencipta asap dan awan
  4. Sesiapa yang berminat untuk menjadi pelakon dan berlakon bersama-sama pelakon Bingkas Kebayan
  5. Sesiapa yang berminat untuk terlibat dalam pengurusan pentas (stage management) dan urusetia teater
  6. Sesiapa yang berminat untuk terlibat sebagai “backstage man“

Untuk stage management, berlakon dan backstage, kelas latihan akan disediakan oleh pihak Bingkas Kebayan secara percuma dan akan dikendalikan oleh mereka yang telah terlibat dalam pengurusan teater secara profesional dan sepenuh masa. Jom sama-sama rebut peluang ini. Kepada yang berminat,boleh menghubungi,

  1. ATA (Ketua Pengarah Karnival Islam): 013 2968738
  2. Nural’ain (Penyelaras Teater Muzikal Mahkota Buana): 013 4291788

Penyertaan ini terbuka kepada sesiapa sahaja selagi bergelar pelajar UKM. Tidak hanya tertumpu kepada mereka yang disebut di atas sahaja, tetapi kepada sesiapa yang berminat tidak kira dari fakulti mana.

Untuk pengetahuan rakan-rakan, Persatuan Anjung Seni Bingkas Kebayan Malaysia adalah satu-satunya persatuan teater kanak-kanak yang masih lagi “kuat” di Malaysia. Kewujudannya adalah semata-mata untuk mengembangkan lagi prospek teater dalam masyarakat Malaysia dan menjadi tempat untuk kanak-kanak Malaysia mengenal kehidupan dan memanfaatkan masa mereka dengan perkara berfaedah.

Diasaskan oleh Encik Ladin bin Nuawi, seorang penggiat seni yang tidak asing lagi di Malaysia telah berjaya membawa persatuan seni ini untuk mementaskan beberapa teater muzikal di Panggung Bandaraya Kuala Lumpur, Istana Budaya dan beberapa tempat lagi dengan berasaskan kepada lakonan kanak-kanak.

Di sini saya kongsi kan sedikit gambar-gambar keluarga Mahkota Buana yang bertemu untuk pertemuan petang tadi.


Anyway, saya selaku Ketua Pengarah Karnival Islam amat berharap agar matlamat dan objektif dalam pementasan teater muzikal ini tercapai sekaligus akan dapat membantu melangsungkan lagi penyebaran dakwah di perbukitan ilmu UKM.

Penghargaan tidak terhingga kami ucapkan kepada Penasihat Utama Karnival Islam, Prof Madya Dr Zaki Nuawi yang juga merupakan adik kepada En Ladin Nuawi yang banyak membantu melancarkan proses kerjasama ini memandangkan kami semua masih dalam suasana peperiksaan akhir semester ini.

Saya sendiri teruja dan kami semua amat teruja untuk berhadapan dengan cabaran yang bakal dihadapi untuk menjayakan pementasan Teater Muzikal Mahkota Buana ini.

Moga ALLAH membantu mempermudah segalanya kepada kami insyaALLAH….