Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2010

Keluarga Mahkota Buana

Alhamdulillah, progres nya lancar. Kini sudah hampir 40% kekemasan gerak kerja. Kerjasama antara Jawatan Kuasa Utama Karnival Islam Intelek Globalisasi 1M (INTEG) UKM dengan Persatuan Anjung Seni Bingkas Kebayan Malaysia untuk mementaskan sebuah teater muzikal di Panggung Seni UKM hampir menjadi kenyataan.

Pertemuan kedua petang tadi telah menerbitkan rasa syukur yang teramat kepada diri saya yang begitu teruja mahu melihat kerjasama ini dapat dilaksanakan sebaik mungkin.

Kami di peringkat Jawatan Kuasa Utama Karnival Islam INTEG amat menyedari akan kepentingan untuk kita memanfaatkan medium teater demi kelangsungan dakwah di mana-mana sahaja dalam kalangan masyarakat masa kini.

Sayang jika peluang ini kami gagal manfaatkan kerana minat masyarakat kini terutamanya golongan muda ialah hiburan. Maka, kami berazam mahu menggunakan platform teater untuk menyampaikan mesej dakwah dan nilai-nilai Islam yang diajar oleh Rasulullah SAW.

Teater muzikal yang akan dipentaskan di UKM nanti bertaj…

The Warisan Merdeka Antics

They told us, Malaysia will be one of the most develop and modern country in this world;
They told us, we will achieve it by build the 100-storey of Warisan Merdeka;
We ask them – Mr Najib, are you blind?
Long ago Steven R Covey wrote, “Put the first thing first.”
We ask you Mr. Najib to think about that;
Because there are about 27 millions of Malaysian living outside Perdana Putra;
Still grieving for a scoop of rice and a slice of bread;
Only if you think about that, Mr. Najib…

Bandar Baru Bangi,
5:41 PM

Penawar Penyakit Mabuk Cinta

Berbicara soal cinta membuatkan aku penasaran kerana aku bukanlah orang yang sesuai untuk bersoal jawab dan berhujah berpolemik dalam lubuk hati dan perasaan ini. Bukan apa, kerana sehingga kini aku masih belum dapat merasa apakah itu CINTA yang dicanangkan oleh kebanyakan rakan aku sejak dari sekolah rendah sehingga ke alam universiti.

Pernah teringin untuk mencintai dan dicintai namun apakan daya, nak peluk gunung tangan tak sampai. Kata seorang sahabat, kau bertuah kerana ALLAH menyelamatkan kau dari bahana CINTA.

Minta maaf jika pembuka bicara ini agak mengarut tetapi itulah hakikat yang aku lalui selama ini. Tujuan aku menulis ini bukan untuk menceritakan perihal diri aku yang tidak pernah merasa nikmat cinta bercinta tetapi untuk berkongsi rasa dengan semua sahabat-sahabat tentang perihal cinta di alam remaja terutamanya.

Konteksnya, setengah aku jumpa mereka ada yang terlalu MENGEJAR cinta dan ada pula yang DIKEJAR cinta tak berkesudahan. Itulah hakikat putaran dan percaturan d…

Lifelong Learning

People come, go and part
Some, leave a deep mark on your heart

Each human we meet, is a part of his grand design
Each meeting has it own purpose, a purpose divine

A lesson to be learnt, from each encounter, however brief
Be it a holy man, a true friend or even a thief

Our life is a long learning process
We learn from each of joy or duress

And thus forms our character, our soul, our very essence
Life is a long class, made of many such lessons

From the time we are born and as we grow
Our experiences mould our psyche that we do know

Some factor can’t be help, some we can improve upon
Absorb only the good and the right, let evil be bygone

A child is so innocent when he is born
Radiant, beautiful, like the new dawn

Untouched, unaware, pure and essentially good
Let him develop as God willed it, as he should

No prejudices, no hate, love for all fellow man
Why discrimination of caste, colour or race then??

We all love hate, cry and eat and breathe the same
Then whats in the country, the cage,…

Belanjawan 2011 dan Harapan Islam di Malaysia

Mungkin inilah Bajet Malaysia yang terbaik mampu dihasilkan oleh Dato' Seri +Najib Razak dan rakan-rakan sejawatnya. Seperti komentar seorang rakan tentang Bajet 2011 ini katanya, bukan tidak mahu bersyukur tapi…

Saya masih lagi boleh menaruhkan sedikit kepercayaan pada Bajet 2011 ini apabila mendengar antara strategi dalam menjayakan pelaksanaan Bajet 2011 ini iaitu membangunkan modal insan dan menyejahterakan hidup rakyat. Nampak sangat baik tapi kami di bawah ini amat menanti-nantikan tindakan ke arah merealisasikan strategi tersebut.

Sebenarnya, setiap kali pembentangan Bajet Belanjawan Malaysia tidak kira apa tahun sekalipun, hati kecil meminta agar bajet dan peruntukan yang sewajarnya kepada pembangunan kerohanian dan pemantapan sahsiah kepemudaan Malaysia dapat disalurkan. Namun, dalam Bajet 2011 ini sekali lagi hati kecil ini dikecewakan oleh barisan pentadbiran Malaysia.

Hari ini, kita menyaksikan Malaysia telah dijangkiti dengan wabak penyakit sosial yang begitu parah se…

Mencontohi Furkan Doğan Si Syuhada Mavi Marmara

“Ayah, saya nak pergi ke Palestine kerana mahu menolong saudara-saudara saya yang menderita di sana.”

Itulah kata-kata Furkan Doğan, syuhada berumur 19 tahun dalam peristiwa serangan Mavi Marmara beberapa bulan yang lepas kepada ayahnya ketika dia ditegah daripada mengikuti rombongan kemanusiaan itu.

Mendengar cerita ini dari mulut Tuan Azman, salah seorang sukarelawan daripada Malaysia yang turut berada di atas Mavi Marmara ketika diserang membuatkan saya teringat kembali kisah bagaimana semangatnya dua putera ‘Arfa untuk pergi berperang bersama-sama Rasulullah SAW dalam peristiwa Perang Badar semata-mata untuk memenggal kepala Abu Jahal yang begitu banyak menyeksa kehidupan Rasulullah SAW tika di Makkah seketika dulu sebelum berhijrah ke Madinah. Kisah ini diceritakan dalam Sahih Bukhari oleh Abdul Rahman bin Auf r.a.

Mungkin ALLAH SWT masih mahu menunjukkan kepada dunia betapa semangat jihad itu masih tertanam dalam diri umat Islam yang peka dan beriman dengan kewujudan Hari Akhir…

Setahun Time To Change

Kalau diikutkan tarikh sebenar, sudah terlewat untuk menyambut hari kelahiran Time to Change namun aku kira masih OK untuk mengeluarkan entri berkaitan sambutan sempena setahun wujudnya blog Time to Change ini. Masih teringat lagi entri pertama aku yang begitu ringkas namun itulah maksud sebenar kewujudan blog kecil ini;
“Give a second to think about Islam. How much you are ready yourself to be mujahedeen? This is a time to change ourselves. Insya’ALLAH!” Blog ini merupakan tempat untuk aku meluangkan sesaat demi Islam. Memberi ruang kepada aku sesaat untuk memikirkan tentang Islam. Aku jadikan blog Time to Change ini sebagai medium kepada suara dan rasa hati aku. Sambil mengharapkan satu “turning point” mampu dicipta hasil penulisan dalam blog kecil ini.

Tidak kira sebesar atau sekecil mana pun kesan “turning point” itu namun mengambil iktibar daripada kisah sang burung pipit yang cuba memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim as walaupun menyedari hakikat bahawa usaha itu hanyalah si…

Merdunya Bacaan Syeikh Muhammed Taha Al-Junaid

Saya mahu berkongsikan sebuah channel dalam Youtube yang mengumpulkan sejumlah besar video bacaan aL-Quran oleh anak muda bernama Syeikh Muhammed Taha Al-Junaid.

Saya yakin teman-teman pasti sudah tidak asing lagi rasanya daripada mendengar suara anak muda ini berkumandang di merata tempat. Lunak dan merdu dengan gaya tersendiri menyebabkan ramai terpukau dengan bacaan Syeikh Taha ini.

Subhanallah kerana Dia menganugerahkan anak muda ini dengan suara yang begitu memukau sesiapa sahaja yang mendengarnya.

Saya senaraikan beberapa video bacaan al-Quran beliau di sini, dan selebihnya boleh didapati melalui channel Annurhudaa, seorang pengumpul video bacaan Quran dari Kota Singa.

Surah At Tahrim (The Prohibition)


Surah Al Qiyama (The Resurrection)


Surah Al Fath (The Victory)


Surah Al-Mulk


Marilah kita mengambil peluang ini untuk memanfaatkan saluran kemudahan ini untuk meningkatkan lagi kecintaan kita kepada kita suci aL-Quran insya ALLAH.

Moga kita sama-sama mendapat manfaatnya...

Jalan Keluar

Di penghujung,
ada harapan, seakan melilau,
petunjuk jalan keluar,
untuk diri penuh noda,
kepada sang Pembersih,
agar bila tiba saat,
diri ini datang mengadap-Nya,
datangnya penuh kehormatan,
seisi langit dan bumi,
tunduk segan pada diri ini…

Meski aku sedar kalam-Mu,
betah merubah nasib kami,
tanpa jerih kendiri kami,
namun, benar kata-Mu,
kami ini fakir jiwa,
kami ini fakir iman,
kami ini fakir segalanya
ke mana lagi kami mengharap,
selain terus merintih merayu,
ihsan keampunan-Mu,
benarkanlah aku keluar,
keluar dari kepompong noda dan dosa,
untuk mencari sedikit cebisan maghfirat,
untuk bekal perjalanan ku,
menuju destinasi abadi,
seperti janji-Mu…

Jika Rabiatul Adawiyyah takut mengulang janji,
kerna bimbang janjinya dimungkiri,
maka untuk aku di sini,
cukup sedar dengan kedaifan diri,
siapalah diriku dengan Rabiatul Adawiyyah,
meski janji ku pada-Mu tidak pernah dipenuhi,
berilah kekuatan terus kepada ku,
untuk terus melafazkan janji,
daripada diri ini terus terpalit noda,
ya tuha…

Hukum Couple Halal atau Haram?

Semalam, semasa berbual dengan seorang sahabat saya Hasif dia bertanyakan soal hukum ber"couple" sama ada dalam Islam dibenarkan atau tidak. Mudahnya, hukum couple halal atau haram dalam Islam?

Terus terang saya katakan padanya, saya bukanlah orang yang pandai dalam memberi hujah dan hukum namun sekadar pendapat peribadi yang masih lagi berlandaskan nas al-Quran, saya merasakan itu sahaja kemampuan yang ada.

Dia juga bertanyakan hukum apabila seseorang perempuan itu keluar bersama-sama dengan lelaki berdua-duaan di tempat yang ramai orang, apakah hukumnya.

Buat sahabat ku Hasif, jawapan ini sebagai menunaikan tanggungjawab saya untuk menyampaikan apa yang benar dan bukannya dengan tulisan ini saya berniat untuk menghukum sesiapa. Cukuplah akal kita menjadi penilainya berdasarkan hidayah yang dikurniakan ALLAH kepada kita.

Perkara pertama yang perlu kita fahami ialah, CINTA itu fitrah. Mana mungkin seseorang itu mampu hidup di dunia ini tanpa cinta. Kerana kita telah diciptak…

Pemimpin Bodoh Cuba Memperbodoh Rakyat

Saya dapat merasakan ramai pembaca tidak dapat menerima tuduhan ini namun itulah hakikat yang dapat kita lihat dan saksikan telah berlaku dalam negara kita yang tercinta ini. Begitu ramai pemimpin bodoh dan mendakwa mereka lah yang terbaik dan lagi malang mereka cuba memperbodoh kan orang lain dengan kebodohan mereka.

Jelas lagi terang bersuluh perbuatan jelik dan langkah sumbang akibat tindakan dan keputusan mereka namun mereka yang bodoh ini masih lagi tidak sedar dengan hakikat itu malah makin cuba mendidik orang ramai dan masyarakat dengan kebodohan mereka.

Seolah-olah mereka itu selama ini telah berjaya memimpin masyarakat Malaysia sehingga berjaya tahap ultimate dan rakyat tidak perlu berbuat apa-apa lagi kecuali terus bergantung harap pada mereka-mereka yang bodoh ini.

Semalam, Malaysiakini melaporkan Datuk Seri Najib Razak sekali lagi mengulangi amaran bahawa kehilangan kuasa memerintah oleh kerajaan BN akan mendatangkan kesan buruk kepada pembangunan dan kebajikan rakyat.

Sat…

Bicara Mereka Perihal Muhammad ﷺ

Sehingga kini, fakta itu tidak pernah berubah cuma pengikut mereka sahaja yang sering ingin melawan arus daripada apa yang telah disarankan dan diajar. Mungkin tika ini merupakan satu peluang kepada kita untuk bermuhasabah kembali diri kita tentang kemuliaan si pemilik nama Muhammad ﷺ ini.

Saya menjumpai beberapa quotes dari tokoh terkenal dan sarjana bukan Islam yang memuji serta mengagumi ketokohan dan kemuliaan Muhammad ﷺ.

These all the quotes I found on the Internet and in some books that I've read, by whom we might consider as prolific non-Muslim figures have said about our beloved Muhammad ﷺ. If you have any additional quotes your found, let me know and drop it in the comment section.

“I have always held the religion of Muhammad in high estimation because of its wonderful vitality. It is the only religion, which appears to me to possess that assimilating capacity to the changing phase of existence, which can make itself appeal to every age. I have studied him—the wonderful m…