Saturday, July 3, 2010

Belanda dan Teori Maslow


Semalam satu dunia menyaksikan kekecewaan Brazil apabila dikalahkan oleh Belanda di peringkat suku akhir Piala Dunia 2010 dengan keputusan 2 berbalas 1.

Jangkaan awal meleset apabila melihat Robinho menyumbat gol pertama Brazil seawal minit kelapan dan menyangka Brazil mampu mencatat kemenangan mudah semalam. Namun…

Kejayaan Belanda mengaplikasikan Teori Maslow dalam corak dan strategi permainan mereka menyebabkan mereka mampu menghapuskan defisit 1 gol milik Brazil dengan 2 gol kemudiannya oleh Wesley Sneider.

Apa itu Teori Maslow?

Teori ini meletakkan MOTIVASI adalah segala-galanya dalam menggerakkan sesuatu fungsi di dalam sesebuah organisasi mengikut kepada keperluan seseorang secara berperingkat-peringkat.

Jelas walaupun Belanda ketinggalan pada awalnya namun mereka masih lagi mampu bangkit untuk menang dalam keadaan penuh tekanan apabila pasukan yang mereka berdepan ialah juara 5 kali Piala Dunia!

Jika bukan kerana MOTIVASI mereka yang tinggi sudah tentu impian separuh akhir mereka terkubur begitu sahaja sebelum permainan itu tamat. Sungguh, apabila mereka meletakkan MOTIVASI mereka di tempat yang tertinggi walau bagaimana sekalipun keadaan mereka ternyata mereka mampu mengatasi kelincahan dan kelajuan pemain Brazil.

Namun begitu, mereka telah melakukan kesalahan yang begitu BODOH apabila gagal memanfaatkan peluang itu untuk memalukan Brazil dengan jumlah jaringan yang lebih besar biarpun tersangat besar peluang mereka untuk berbuat demikian.

Siapa lagi mahu menyokong Brazil?