Sunday, May 30, 2010

Bila Si Bodoh Berlagak Alim

Susah untuk describe manusia yang bersifat begini. Dosa diri sendiri tidak pernah cuba untuk muhasabah, sibuk cari salah orang lain itu dan ini. Hey Najib, sedar kah engkau betapa jijiknya kedudukan engkau untuk mengutuk rakyat Palestine. Adakah engkau kira diri engkau suci umpama malaikat?

Ini lah akibatnya apabila si bodoh cuba berlagak alim. Adakah engkau ingat rakyat negara ini buta hati untuk menilai patah kenyataan sempit dan prejudis engkau itu?

Kenyataan engkau tak ubah seolah-olah ulama’ besar dan tidak kurang pula dengan laporan Utusan Melayu yang cuba menjadikan tulisan ini sebuah kenyataan yang amat benar.

Antara petikan berita Utusan bertarikh 28 Mei, yang mencatatkan Najib di Pekan telah membuat semua kenyataan prejudis ini.

“… Kegagalan umat Islam di Palestine membina kekuatan menyebabkan negara mereka yang besar pada suatu ketika dahulu kini hanya tinggal dua bahagian kecil iaitu Tebing Barat dan Gaza, sementara rakyat Palestine yang hidup di luar pula jauh lebih ramai berbanding di dalam negara sendiri….”
“… Kelemahan umat Islam Palestine juga telah menyebabkan Masjid Al-Aqsa iaitu masjid suci ketiga umat Islam selepas Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, dikuasai oleh bangsa Yahudi, manakala umat Islam Palestine pula tidak dibenarkan solat di sana kecuali golongan tua…”
“… Tidak ada contoh lebih jelas bila masjid ketiga teragung dalam Islam tidak lagi dalam kawalan orang Islam sebabnya bila kita tidak ada kekuatan, kita boleh dijajah. Bukan setakat dijajah, tetapi agama kita boleh dikawal oleh orang lain…”
“… Kalau kita hendak memacu umat Islam ke arah umat yang unggul dan cemerlang, maka kita perlu kepada asas paling penting sekali iaitu kekuatan. Kita mesti ada kekuatan sebagaimana yang dituntut oleh Islam iaitu bersifat menyeluruh, sebab itu Islam disebut agama yang syumul, lengkap dan tiada yang lengkap selain Islam…”
"… Tetapi, kalau kita berjuang hanya untuk mencari satu aspek sahaja dan (perkara) lain kita tidak ambil peduli, maka tidak akan sampai hasrat kita hendak melahirkan umat cemerlang kerana tidak ada kekuatan sebenarnya…”

Kemudian, dia cuba bandingkan usaha “murni” UMNO untuk melahirkan umat yang kuat. Dia memuji usaha UMNO. Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan mengucapkan terima kasih di atas peruntukan RM25,000 yang diberikan kerajaan negeri Pahang kepada Persatuan Kelab-kelab Belia Malaysia kawasan Pekan untuk menjalankan kegiatan keagamaan.

Jamil Khir juga tidak berkecuali untuk tumpang sekaki. Dia juga dicatatkan oleh pemberita mengatakan program imam muda itu akan diperluaskan ke seluruh negara dalam usaha melahirkan imam dan masjid cemerlang bagi membina kembali kekuatan di kalangan umat Islam.

Patutlah bangsa Malaysia atau kaum Melayu begitu cemerlang dan kuat. Kerana adanya UMNO dan pemimpin yang sebat seperti Najib.

Apa pun, aku cuma nak beritahu premis aku berkenaan kenyataan ini. Budak-budak Palestine, dan rakyat mereka keseluruhannya jauh lebih hebat dan mulia dari engkau Najib. Masalah terbesar di sini ialah, Najib ini telah merapu merabang tak tentu arah.

Kalau tidak tahu tentang Palestine, usah bercakap mengenainya. Ia Cuma akan menggoreskan hati umat Islam, mereka yang siang dan malam berjuang untuk membebaskan bumi para nabi itu. Kenal kah engkau wahai Najib siapa itu Belfour sebelum engkau menuduh rakyat Palestine itu dan ini?

Tahu kah engkau sekutu rapat Malaysia yang dilantik secara sah, APCO itu merupakan penyokong gerakan pembantaian etnik di bumi Palestine?

Moga Malaysia mendapat lebih ramai pemimpin yang boleh berfikir, bukan sekadar tin kosong begini!