Wednesday, February 10, 2010

Mahasiswa Mandom vs Mahasiswa Mandiri

Malam teristimewa buat ku pabila berpeluang bertemu muka dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan beberapa orang pimpinan reformasi tadi dalam sebuah majlis dialog antara Kerajaan Negeri Selangor dan pimpinan MAHASISWA kampus.

Ya, itu kali pertama bertemu dengan orang yang paling banyak diperkatakan dalam media masa kini dan di sebalik bayangan pelbagai isu besar yang melingkari hidup beliau. Bukan niat ku untuk memuja sesiapa namun hakikat beliau sebagai salah seorang penggerak dan aktivis kebangkitan MAHASISWA sekitar era 70-an tidak ada sesiapa mampu menafikannya.

Perjuangan itu pasti dan pasti akan diteruskan sehingga KEADILAN dalam erti kata yang sebenar dapat ditegakkan di bumi MALAYSIA yang ku cintai ini. Beberapa isu besar telah dibangkitkan dalam sesi soal jawab seperti isu Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor, isu kenaikan yuran kolej di KUIS, isu penyelewengan PRK di beberapa kampus utama di Selangor, isu Cancelor UniSEL dan pelbagai lagi.

Sedikit perkongsian aku untuk sahabat-sahabat ku yang tidak dapat hadir pada majlis tadi insya ALLAH aku akan cuba titipkan di sini moga-moga kita akan mendapat kebaikannya bersama-sama.

Pemidato pertama ialah Adun Batu Caves, YB Amiruddin Sha’ari yang begitu menekankan peranan mahasiswa dalam masyarakat khasnya antaranya ialah:
  1. Mahasiswa perlu ada sifat MANDIRI, INDEPENDENT, KRITIKAL dalam semua aspek.
  2. Sentiasa menghasilkan kritikan yang GENUINE di mana dalam erti kata yang lain kritik jika SALAH dan sokong jika BETUL
  3. Perlu sedar bahawa mahasiswa itu adalah JURU BICARA masyarakat
Manakala YAB Tan Sri Dato’ Khalid Ibrahim pula menegaskan bahawa ini adalah langkah pertama dan terbaik dalam meneruskan kesinambungan perjuangan REFORMASI ini pabila menyaksikan kebangkitan mahasiswa begitu berani menegakkan HAK MAHASISWA di beberapa kampus utama sejak kebelakangan ini.

Pemidato utama pada majlis tadi, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya telah memberi beberapa input segar lagi berguna kepada para penggerak mahasiswa kampus serta melampirkan pengalaman beliau sebagai aktivis MAHASISWA era 70-an dahulu. Walaupun beliau tengah sibuk menghadiri prosiding mahkamah untuk tuduhan liwat oleh Saiful Bahari, namun masih mampu meluangkan sedikit masa untuk menjelaskan beberapa isu dan memberi kata-kata perangsang kepada kami semua.
  1. Mahasiswa adalah elemen SEDAR dalam masyarakat
  2. Sentiasa CONCERN denyut nadi masyarakat
  3. Mahasiswa perlu sentiasa cinta pada KEBENARAN
  4. Mahasiswa mesti belajar MEMPERTAHANKAN HAK mereka
  5. Mahasiswa perlu ada MARUAH jangan mudah diperbodohkan
  6. Kenapa perlu TAKUT jika berada di pihak yang BENAR
DSAI turut membacakan sepotong ayat al-Quran yang menjelaskan peranan mahasiswa dalam masyarakat demi menegakkan keadilan dari surah al-Kahfi ayat 13 dan 14 yang bermaksud,
“Kami ceritakan kepada kamu (Muhammad) kisah mereka dengan sebenarnya. Sesungguhnya mereka adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka.Dan kami teguhkan hati mereka ketika mereka berdiri lalu mereka berkata, “Tuhan kami adalah Tuhan langit dan bumi, kami tidak menyeru tuhan selain dia. Sungguh kalau kami berbuat demikian tentu kami telah mengucapkan perkataan yang sangat jauh dari KEBENARAN.”
YB Azmin Ali pula ketika berucap menegaskan akan membawa isu PRK ini ke Parlimen apabila Dewan Negara mula bersidang pada 15 Mac 2010 ini. Hal ini kerana trend penipuan dan penyelewengan ini makin menular dan terus menular di dalam kampus. Biar masyarakat luar turut boleh menjadi PENGADIL dalam isu ini bukan mengharap HEP semata yang dilihat semakin mandul.

Itulah serba sedikit perkongsian yang dapat aku titipkan di sini sepanjang berada di majlis dialog itu tadi. Sebenarnya amat besar bezanya antara mahasiswa MANDIRI dan mahasiswa MANDOM. Besar harapan aku agar kita semua bijak menilai dalam semua perkara jangan hanya menjadi penerima sahaja.

Jika hanya pandai BELAJAR namun pada masa yang sama tidak mempunyai PRINSIP maka apalah untungnya negara melahirkan seorang GRADUAN sebegini rupa.